LIGE NU:

70-årig læge håber, at nyt lægehus kan give ham mulighed for at "trappe ned"

Det går bedre end forventet med at mindske lægemanglen i Nordjylland. Målet er at nedbringe manglen på læger yderligere i de kommende år, og her spiller nye lægehuse som det, der onsdag blev indviet i Aalestrup, en afgørende rolle.

Læge Jørgen Christensen viser rundt i det nye lægehus i Aalestrup. Lægehuset danner fremover de fysiske rammer for den praksis, han driver sammen med to andre praktiserende læger.

- Det er jo dejligt med nye rammer. Vi har fået mere plads, og vi har fået huset indrettet, som vi gerne vil have det, siger praktiserende læge Jørgen Christensen fra Aalestrup Lægehus.

Det er lokale kræfter i Aalestrup, der har taget initiativ til lægehuset, som har kostet omkring 11 millioner kroner at opføre. Målet med at bygge det nye lægehus er at gøre det mere attraktivt for lægerne at drive praksis i Aalestrup.

- Vi tror selv, at det har en virkning, at der står et komplet nyt hus, hvor alt er som det skal være anno 2021, og at der er lokal opbakning til, at man som læge kommer og søger et job her. Det er jo ikke ligegyldigt, siger Per Bisgaard, der er formand for Fonden Aalestrup Læge- og Sundhedshus.

Historisk byggeri

Folketinget afsatte på finansloven for 2017 200 millioner kroner om året i fire år til at opføre læge- og sundhedshuse som det i Aalestrup.

- Vi skriver historie i dag, fordi det er det første lægehus, hvor staten og en kommune er gået sammen om at finansiere det og få det op at stå, sagde Per Bach Laursen (V), borgmester i Vesthimmerlands Kommune, i sin indvielsestale.

quote Jeg vil gerne trappe ned, og der skulle gerne komme nogen og overtage mit arbejde.

Jørgen Christensen, praktiserende læge

Seks millioner til byggeriet kommer fra den statslige pulje, mens Vesthimmerlands Kommune har støttet med fem millioner. Og der er noget, der tyder på, at investeringen i fysiske rammer spiller en vigtig rolle for at komme problemet med lægemangel til livs.

- Nye, unge læger vil rigtig gerne ud at være i nogle lidt større lægehuse, hvor man kan være tre til fire læger sammen. Og det har kommunerne været rigtig villige til at prøve at hjælpe på vej, så det er let at finde rammerne for lægelivet, når man starter op som ny læge, siger Charlotte Lønskov Jensen, der er formand for PLO-Nordjylland.

Indvielse af lægehus
Foto: Christian Henriksen

Færre nordjyder står uden egen læge

Antallet af praktiserende læger i Nordjylland har været faldende i løbet af årene, så der nu er 283 praktiserende læger i regionen. Tal fra de Praktiserende Lægers Organisation (PLO) viser dog, at færre nordjyder i øjeblikket står uden læge, end det var tilfældet sidste år. Lige nu har 48.802 nordjyder ikke egen læge, mens tallet sidste år var 55.465.

For fire år siden havde over 80 procent af lægeklinikkerne i regionen lukket for tilgang af patienter, men det gælder nu kun for to ud af tre lægepraksisser.

- Status er jo heldigvis, at det bestemt går den rigtige vej i Nordjylland. Vi har fået uddannet mange nye læger, som gerne vil ud at være praktiserende læger, og det er positivt, at udviklingen er ved at være vendt heroppe i det nordjyske, siger Charlotte Lønskov Jensen.

Jørgen Christensen er blevet 70 år, og han håber, at det nye læge- og sundhedshus kan gøre det nemmere for ham at finde en afløser, så han kan gå ned i tid, eller når han inden for en overskuelig fremtid går på pension.

- Jeg vil gerne trappe ned, og der skulle gerne komme nogen og overtage mit arbejde, og det tror vi forhåbentlig går lettere, når vi har nogle gode faciliteter, siger Jørgen Christensen.

I Vesthimmerlands Kommune er der også et nyt sundhedshus på vej i Farsø. Det er efter planen indflytningsklart i 2023.

40_percent

play Sygeplejerskerne i Nordjylland: - Vi har kræfter til at strejke lige så længe, der er nødvendigt

25_seconds

play Fisk føler smerte: Skånsomme fangstmetoder skal undersøges

Læsø Kommune

Udvalgsformand stopper i utide: Forlader byrådet efter mere end et årti

20210507-155312-L_130Mb

Her kan sygeplejerskernes strejke ramme i Nordjylland

40_percent

play Sygeplejerskerne i Nordjylland: - Vi har kræfter til at strejke lige så længe, der er nødvendigt

25_seconds

play Fisk føler smerte: Skånsomme fangstmetoder skal undersøges

Til forsiden

Til forsiden