Foto: Henning Bagger, Scanpix

Avispapir afslørede 47-årig brandstifter

Den nu dømte 47-årige fra Farsø havde en noget prekær fortælling om, hvordan en brand kunne antændes i hans hus.

En 47-årig mand fra Farsø er torsdag blevet dømt et års betinget fængsel med vilkår om 200 timers samfundstjeneste for en brand i hans eget hjem. Manden havde forsøgt sig med forsikringssvindel, fortæller anklager hos Nordjyllands Politi Thomas Klingenberg.

Mandag 30. maj sidste år mellem to om natten og fire om morgenen, opstår der brand i huset i Farsø. Den 47-årige, der bor i huset, var kørt til Sjælland, hvor han arbejder. Hen ad morgenen dukker en af mandens kammerater, der boede i udbygningen til huset, op på adressen. Her ser han, at huset har været i brand. Strømmen er gået ud og vandet fosser ud af væggen.

Kammeraten ringer til den 47-årige, der undrende kontakter sit forsikringsselskab. Huset bliver undersøgt for at se, hvordan branden er opstået. Efter at have tjekket sikringer og andre ting, der kan have startet branden, finder man 42 avispapirskugler i en kurv med brænde oveni, anrettet som bål, stående inde i teknikrummet i huset.

Læs også Skyldig i databedrageri hos Danske Spil for 700.000

På aviserne er det muligt at aflæse datoerne - hvilket den 47-årige ikke er blevet gjort bekendt med. Aviserne er fra onsdagen før branden.

Manden afhøres og fortæller, hvad de 42 aviskugler skulle i teknikrummet. Forklaringen var, at hans bror engang havde opbevaret nogle gamle ting i en flyttekasse, og der havde der også været avispairskugler i kassen. Denne historie holder den 47-årige sig til.

Herefter bliver han afhørt i sagen igen og får nu at vide, at det var muligt at aflæse datoerne fra aviserne, der afslører, at papirskuglerne ikke kan være fra dengang hans bror skulle have opbevaret en flyttekasse.

Men her giver manden sig ikke, han kommer med en ny forklaring. Sammen med hans søn og svigerdatter, kommer han i tanke om, at sønnen om torsdagen har været forbi med en gave til sin far for at have hjulpet med at lave deres hus. Gaven er en kurv med papirskugler, to flasker vin og en dildo.

Læs også Halvandet års fængsel for at true sig til 3000 kroner

Både svigerdatteren og sønnen giver samme historie i vidneforklaringerne.

Men denne historie giver ikke den 47-årige frisag.

Huset på Nibevej var sat til salg, så en brand i huset faldt på et meget belejligt tidspunkt, og derfor så dommerne nok grund til at kende ham skyldig i branden. Det fortæller anklager hos Nordjyllands Politi Thomas Klingenberg.