Man tror næsten, det er løgn, når man ser, hvad der skinner på gavlen i Gl. Ullits – i hvert fald hvis man ikke ved bedre.

Beboere og turister undrer sig: Kors i hytten

Sådan tænker mange muligvis, når de passerer Kjeld Christensens hus i Gl. Ullits.

På nordjydens gavl i den lille by Gl. Ullits i Vesthimmerland toner et velmalet og kridhvidt symbol frem. Et symbol der vækker følelser i mange forbipasserende.

- Der er da mange, der stopper op herude, fordi de lige skal finde ud af, hvad det er for noget, fortæller Kjeld Christensen, der har haft korset hængende i de godt 20 år, han har boet i huset.

Han ved godt, at symbolet skærer i øjnene på nogen, men han står fast på, at det skal blive på muren.

Kan du godt lide provokationen i det?

- Ja, selvfølgelig kan jeg det, siger han.

Men Kjeld Christensen understreger, at det ikke er derfor, at han har et kors, som for mange ligner nazismens hagekors, hængende ud mod vejen.

- Det er jo en del af husets historie, og det har jeg ikke lyst til at lave om på, lyder det fra Kjeld Christensen. 

Læs også Kulturforsker: Svastikaet står for lykke og ikke for nazismen

Han er også i sin gode ret til ikke at fjerne det. Symbolet har nemlig ikke noget at gøre med hagekorset. Huset på Ullitshøjvej er bygget længe før, Hitler kom til magten og tog det nazistiske tegn i brug. 

Huset blev opført helt tilbage i 1912, og de skiftende ejere har alle haft det siddende på gavlen. Og det med god grund, hvis man kigger på det, symbolet egentligt står for.

Det er et såkaldt svastika – et kors der betyder lykke. Svastikaet ligner unægteligt Hitlers varemærke, men det er det ikke, og det står heller ikke på skrå, som man ser, at nazi-symbolet gør.

- Jeg kan da godt forstå, at folk tænker, hvad dælen det er for noget. Men når der er nogen, som kommer ind for at tale om det, og de hører den rigtige historie, så kan de egentlig godt forstå, at det er en del af huset, fortæller Kjeld Christensen.

Han har aldrig tænkt på at pille korset ned. Egentlig synes han, at det er lidt sjovt, at det kan føre til så mange samtaler.

- Det gør jo heller ikke noget, at folk bliver klogere, siger Kjeld Christensen. 

03:11 Luk video