Foto: Anders Hestbek

Bjarne Laustsen om udviste Aphinya: - Det er en skrivebordsafgørelse

Det socialdemokratiske folketingsmedlem Bjarne Laustsen beder nu ministeren om en genbehandling af sagen om 13-årige thailandske Aphinya Pechmuang, som er blevet udvist af Danmark.

- Jeg håber, at miraklernes tid ikke er forbi.

DERFOR BLIVER APHINYA PECHUMANG UDVIST

Aphinya Pechmuang er blevet udvist, fordi Udlændingenævnet ikke mener, at der er grundlag for, at hun kan blive integreret. Hendes mor kom til Danmark i 2012 for at bo med sin danske mand, og først i marts 2017 kom Aphinya Pechmuang til Danmark.
Ifølge Udlændingenævnet tyder de fem års adskillelse på, at hendes mor havde intentioner om at lade hende blive i Thailand, hvor hun boede med sin 74-årige mormor.

Sådan lyder det fra det nordjyske folketingsmedlem Bjarne Laustsen, som har fulgt sagen om 13-årige Aphinya Pechmuang tæt - i første omgang, da hun i november 2017 blev udvist af landet for efterfølgende at få lovligt ophold, mens hendes sag om permanent opholdstilladelse blev genbehandlet.

Og nu, hvor afgørelsen er kommet: Aphinya Pechmuang skal forlade Danmark på grund af Udlændingelovens §9 stk. 16 om grundlag for vellykket integration.

Udlændingenævnet mener ikke, at hun har mulighed for vellykket integration – til trods for at hun taler dansk og går på Farsø Skole.

- De siger, at hun ikke kan integreres – men hun er jo integreret, siger Bjarne Laustsen.

Han har nu skrevet til udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg og bedt hende om at stoppe udvisningen.

- Der må være begået en fejl

Bjarne Laustsen henviser desuden til en lignende sag fra Silkeborg om 14-årige Yiming Liu fra Kina, som tilbage i marts endelig fik opholdstilladelse indtil marts 2021, efter at Udlændingestyrelsen i første omgang havde vurderet, at hun ikke var integrerbar. Dengang henviste Udlændingestyrelsen også til Udlændingelovens §9 stk. 16 som i tilfældet med Aphinya Pechmuang.

- Jeg forstår ikke, at sagerne falder ud på forskellig vis. Der må være begået en fejl, siger Bjarne Laustsen.

Han er tidligere gået ind i andre udvisningssager, og en af de meget omtalte sager handlede om thailandske Im Nielsen, som sammen med sin mor blev udvist til hjemlandet, efter moderens danske mand døde. Sagen endte med en ændring af udlændingeloven, og Im og Suthida Nielsen fik lov til at blive boende i Aabybro efter stor opmærksomhed omkring sagen.

- Tilbage fra sagen om Im ved jeg, at det ikke er seriøst, det Udlændingestyrelsen laver. Det er en ren skrivebordsafgørelse, siger Bjarne Lausten.

Udlændingelovens §9 stk. 16

Hvis barnet og en af barnets forældre er bosiddende i hjemlandet eller et andet land, og barnet er over 8 år, kan opholdstilladelse efter stk. 1, nr. 2, kun gives, hvis barnet har eller har mulighed for at opnå en sådan tilknytning til Danmark, at der er grundlag for en vellykket integration her i landet. Ved vurderingen efter 1. pkt. skal der lægges vægt på barnets og begge forældres forhold. 1. og 2. pkt. gælder ikke, hvis ganske særlige grunde, herunder hensynet til familiens enhed, taler derimod.

Han mener dog ikke nødvendigvis, at der er behov for en lovændring i sagen om Aphinya Pechmuang. Han appellerer bare til, at sagen bliver kigget på igen.

Udlændinge- og Integrationsminister Inger Støjberg skriver i en mail til TV 2 Nord: 

-  Jeg hverken kan eller må udtale mig om detaljerne i disse sager. Når det er sagt, vil jeg gerne slå fast, at sagerne er behandlet i Udlændingenævnet, som er et uafhængigt domstolslignende organ. Det er derfor også Udlændingenævnet, der har truffet afgørelsen. Udlændingenævnet blev i øvrigt oprettet af Bjarne Laustsens parti, Socialdemokratiet, i 2013.

Aphinya Pechmuang skal forlade landet mandag.

Læs også Farsø: 13-årig pige udvises – nu er afgørelsen endelig