Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Blev overfaldet med saks og mistede evnen til at arbejde - men ulykkesforsikringen giver ikke en krone

Foto: Grafik: Mie Leonora Heiberg, TV2 Nord

Susanne føler, hun løber panden mod en mur i sin forsikringssag.

Selvom Susanne Iversens arbejdsulykke beviseligt har invalideret hende, har hun ikke krav på at få erstatning fra sin private ulykkesforsikring.

Torsdag den 2. august 2018 er en dag, Susanne Iversen fra Aars aldrig glemmer, fordi det er dagen, hvor hendes arbejdsliv sluttede.

På sin arbejdsplads, et nordjysk opholdssted, blev hun overfaldet af en mandlig beboer, der forsøgte at stikke hende ned med en saks. 

Selvom hun med en kollegas hjælp slap uden fysiske skrammer har oplevelsen alligevel sat sig så dybe psykiske spor, at Susanne Iversen kort tid efter overfaldet blev tilkendt førtidspension.

Jeg har følt, at det har været som at slå i en dyne, og jeg har mistet overblikket over min sag

Susanne Iversen, førtidspensionist

- Det fylder stadig meget i min bevidsthed og påvirker mig meget hver dag. Jeg kan ikke tåle at være sammen med mange mennesker, og selv mine børnebørn må jeg have i afmålte tidsrum. Jeg kan mærke, at jeg hurtigt bliver irritabel og reagerer kraftigt på for eksempel støj, siger Susanne Iversen.

Overfaldet fra den mandlige beboer var kulminationen på flere ubehagelige og voldsomme episoder med den samme person på på opholdsstedet. Det fik bægeret til at flyde over for hende.

Hør Susanne Iversen fortælle sin historie i videoen her:

Forskel i méngrad

Arbejdsmarkedets Erhvervssikring har vurderet, at Susanne Iversen samlet har fået en såkaldt méngrad på 18 procent, og at hun har tabt 90 procent af sin arbejdsevne. 

Derfor blev hun da også både tilkendt erstatning og førtidspension efter overfaldet. Men så let skulle det ikke gå med hendes private ulykkesforsikring.

- Jeg har følt, at det har været som at slå i en dyne, og jeg har mistet overblikket over min sag. Jeg har været undersøgt tre gange af den samme psykiater, der har skullet vurdere mine skader, men jeg forstår ikke, hvorfor mine mén bliver opgjort forskelligt afhængigt af, om det er en arbejdsskade eller en arbejdsulykke, siger Susanne Iversen.

Det eneste, jeg ønsker, er at kunne brænde alle papirer om de overfald

Susanne Iversen, førtidspensionist

Det er Arbejdsmarkedet Erhvervssikring (AES), der har foretaget vurderingen af Susanne Iversens mén – altså hvor stor skade de omtalte overfald har gjort.

Fordi der har været tale om adskillige voldsomme episoder med den mandlige beboer, har AES vurderet, at Susanne Iversen har fået en méngrad på 18 procent - og dermed erstatning for en arbejdsskade. 

Men selve overfaldet med saksen er vurderet til at forårsage mindre end fem procent i méngrad. Det betyder, at der ikke er nogen erstatning fra den private ulykkesforsikring.

Advokat Marianne Fruensgaard, der er ekspert i erstatningsret ved HjulmandKaptain, kan godt sætte sig ind i Susanne Iversens situation.

- Jeg kan sagtens forstå, at Susanne bliver forvirret, for det kan virke uforståeligt, at der er tale om 18 procent méngrad i den ene sag og så mindre end fem procent i den anden, men det handler om bevisbyrden, siger hun og fortsætter: 

- I arbejdsskadesagen er det myndigheden (AES) der har bevisbyrden, men i den private ulykkesforsikring er det den skadelidte selv, der skal dokumentere skadens omfang. I Susannes sag er det AES, der i begge tilfælde har vurderet det enkelte overfald – og den samlede belastning af flere episoder, så det bliver desværre svært for Susanne at komme videre.

- Hvis jeg skulle give Susanne Iversen et råd, så skulle det være at opgive sagen, siger advokat Marianne Fruensgaard. Foto: TV2 Nord

Mange kræfter på små sager

Susanne Iversen er blevet undersøgt af en psykiater hele tre gange efter overfaldet for godt fire og et halvt år siden. Det alene har kostet mere end 60.000 kroner for speciallægeerklæringer. 

Til en sammenligning ville Susanne Iversen have krav på 50.000 kroner i erstatning fra sin ulykkesforsikring, hvis hendes méngrad i den sag var blevet vurderet til at være højere end fem procent.

- Jeg kan godt undre mig over, at der bliver brugt så mange kræfter på forholdsvis små sager fra forsikringsselskabernes side – og selvfølgelig står 60.000 kroner i udgifter til en psykiater ikke mål med den erstatning, som en ulykkesforsikring i dette tilfælde ville udløse. Men hvis jeg skulle give Susanne Iversen et råd, så skulle det være at opgive sagen. Det er rigtig svært at ændre på en vurdering, som Arbejdsmarkedets Erhvervssikring har lavet, siger Marianne Fruensgaard.

Vi beklager, at det har været en langt forløb

Tryg Forsikring

Susanne Iversen har alligevel klaget over afgørelsen til sit forsikringsselskab Tryg, fordi hun ikke føler sig retfærdigt behandlet.

- Jeg er nødt til at forsøge, så jeg kan få lukket den her sag og komme videre med mit liv. Det eneste, jeg ønsker, er at kunne brænde alle papirer om de overfald, så mine oplevelser ikke skal fylde så meget, som de gør nu, siger Susanne Iversen.

TV2 Nord har bedt om Tryg Forsikring om et interview i Susanne Iversens sag. De har ikke ønsket at stille op til et interview, men har sendt et skriftligt svar, som kan læses uredigeret her:

Tryg Forsikring om sagen:

Vi er naturligvis kede af, at Susanne Iversen ikke er tilfreds med Trygs afgørelse i sagen. Vi vægter kundetilfredsheden i Tryg meget højt, og det er enormt ærgerligt for begge parter, når skadelidte og vi som forsikringsselskab ikke kan nå til enighed om erstatningen for en skade.

Susanne Iversen har uden tvivl været udsat for en voldsom oplevelse, og vi anerkender hendes skade. Dog fastholder vi vores vurdering af en méngrad på under fem procent som følge af den konkrete hændelse i august 2018. Susanne Iversen har erklæret sig uenig i vores afgørelse, hvorfor sagen er blevet sendt til en uvildig vurdering i AES, som er kommet frem til samme vurdering som os, dvs. en méngrad under fem procent. Derfor betragter vi nu sagen som afsluttet.

Vi beklager, at det har været en langt forløb, men det er ikke usædvanligt i hverken arbejdsskadesager og sager, hvor partnerne er uenige og sagen derfor skal revurderes. I arbejdsskadesager er det Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, der træffer afgørelsen. Mange af sagerne er komplicerede, og en lang række faktorer har indflydelse på tidsrammen. Der er mange forhold, vi som forsikringsselskab ikke er herre over, for eksempel arbejdsskademyndighedernes sagsbehandlingstid og hvilke oplysninger myndighederne vælger at indhente. 


- Vi skriver Danmarkshistorie: Endelig klar til at bruge hundredevis af millioner

Foto: Hans-Christian Lauritzen, TV2 Nord

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Aalborg får nyt vartegn, der skal gøre byen lige så berømt som snapsen.

Om to år skal det hele være klar.

Kunsthal Spritten og det 30 meter høje kunstværk Cloud City Aalborg. Målet er at Nordjyllands største by får et kulturtilbud i verdensklasse. Det er ikke ambitioner der mangler, når de to chefer for Kunsthal Spritten fortæller om fremtiden.

- Det er Danmark, der får en ny kunsthal. Det er sådan set også Nordeuropa, der gør det, fordi med sådan et stort kunstværk, vi kobler til bygningen, så kigger vi ind i et helt vildt ambitionsniveau. Et vi alle sammen kan glæde os til, om vi bor i Aalborg eller et andet sted i Nordeuropa, siger Signe Cecilie Nørgaard Jochumsen, der er en af de to chefer for Kunsthal Spritten.

Specielt når talen falder på den argentinske kunstner Tomás Saraceno, der skal lave det 30 meter høje kunstværk uden for Kunsthal Spritten, drømmer Aalborg stort.

Så vildt bliver det nye kunstværk.

Chefer bliver holdt langt væk fra tidsplanen

Projektet Kunsthal Spritten og Cloud City Aalborg skal stå færdig i løbet af 24 måneder, men:

Den præcise dato for indvielsen er ikke fastlagt.

Otte fonde og Aalborg Kommune betaler for projektet til 350 millioner kroner. Fondene står for 295 millioner, mens Aalborg Kommune betaler 55 millioner og står for driften, indtil åbningen.

De to chefer i Kunsthal Spritten er kunsthistorikere, men de tør godt love, at byggeriet er klar om to år.

Bare rolig. Det er ikke kunsthistorikere, der skal stå for håndværksarbejdet.

Bilbao-effekten kan give milliarder

I Aalborg drømmer de om den såkaldte Bibao-effekt. I 1997 fik den nordspanske by et Guggenheim-museum. Det fik i løbet af 10 år investeringer i kunst og byudvikling til at eksplodere, så Bilbao i dag tiltrækker turister fra hele verden i tusindvis. Og indtægter for milliarder.

Dagen i dag, hvor projektet blev endeligt sat i gang, er Aalborg første skridt på vej mod mere international anerkendelse og altså drømmen om en nordjysk pendant til den nordspanske opblomstring.

- Det er bestemt ikke hver dag, og vi skriver Danmarkshistorie, påpeger Bibi Henriksen Saugman, der er den anden af de to chefer på Kunsthal Spritten.

10 år undervejs

Ideen med Kunsthal Spritten og Clous City Aalborg blev født for 10 år siden af erhvervsmanden Martin Nielsen. Siden har det været igennem et tumultarisk forløb, der blandt andet omhandlede ballade om udbygningsaftaler og stor intern palaver mellem entreprenører og kommune.

Det var i 2014 Martin Nielsen første gang luftede sine planer om at omdanne den gamle spritfabrik til en ny eksklusiv bydel. Trods de mange bump tør alle godt melde ud, at om to år er de klar.

Bygger videre på arbejdet fra fortidens pionerer.

Kunsthal Spritten fortæller, at de stadig holder arrangementer i de par år, som renoveringen og byggeriet tager. Derfor bliver der rig mulighed for nordjyderne til at besøge stedet, mens det bliver lavet om.


Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Han skal være afdelingsleder i European Energy.

2025 bliver et overordentligt travlt år for Kristian Tilsted.

Han har netop scoret et nyt job som afdelingsleder i European Energy, hvor han nu er ansvarlig for drift og vedligeholdelse af selskabets solcelleparker. Ikke nok med det skal han også forsøge at bevare borgmesterposten på Venstre-hænder ved kommunalvalget, som løber af stablen 18. november.

I august blev han nemlig udpeget som Venstres borgmesterkandidat, efter den siddende borgmester Niels Jørgen Pedersen (V) havde besluttet, at han ikke ville genopstille.

Kristian Tilsted lader TV2 Nord vide, at det nye job ikke rokker ved hans ambitioner.

- Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg går til valg på, at vi beholder borgmesterposten, så det er helt klart målet. Lykkes det, har vi en ny situation, men det er jo kalkuleret i forhold til min ansættelse, så det har jeg selvfølgelig talt med min nye arbejdsgiver om, siger Kristian Tilsted.

Har lavet aftale med hustru

Ved siden af jobbet som afdelingsleder skal der dermed føres valgkamp til næste år. Folk skal dog ikke være nervøs for, at han går på kompromis med den del.

- Der skal være tid til at føre valgkamp. Jobbet er fleksibelt, og jeg kan også arbejde hjemmefra. Det hele er et spørgsmål om prioritere sin tid. Jeg har en aftale med min hustru om, at der kan afsættes tid til det hele. Det går selvfølgelig lidt ud over familielivet, men vi har heldigvis voksne børn, så de kan passe sig selv, siger borgmesterkandidaten.

Kristian Tilsted har siddet i kommunalbestyrelsen i Thisted Kommune i 10 år og er i dag medlem af Erhverv-, Klima-, Miljø- og Teknikudvalget.

Han blev tidligere på året fritstillet fra det direktørjob, han havde i Netselskabet Elværk. Ifølge eget udsagn på grund af omstruktureringer.

Den nye arbejdsplads ligger i Nykøbing Mors. European Energy er en international organisation med 850 ansatte fra 43 nationaliteter.

Han får arbejdsplads i Nykøbing Mors og bliver chef for samlet 14 medarbejdere. Det nye job glæder ham.


Mens de jubler i Lønstrup - er de skuffede i Tversted og Kjul

Foto: Henning Larsen

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Det er ikke alle steder i Hjørring, der er ramt af kysterosion, der får del i de millioner, Hjørring Kommune har fået til kystsikring.

- Vi er dybt skuffede over, at der ikke er penge til de områder, der er mest ramt af kysterosionen.

Sådan lyder det fra Kurt Trynskov, der ejer Aabo Camping i Tversted.

For fredag har Hjørring Kommune fået 6,3 millioner kroner til sandfodring ved kommunens vestvendte kyst. Sandfodringen skal ske på en 8,8 kilometer lang strækning, der ikke omfatter Tversted.

- Det er da skuffende, at når der kommer så mange penge, så er vi ikke tilgodeset. Og mange af de steder, der er nævnt, er der jo lavet hårdt kystsikring, siger campingpladsejeren.

De er dog ikke interesserede i hård kystsikring i Tversted, der vil skæmme landsskabet. De er tilgengæld interesserede i at få sandfodret deres kyst.

- Jeg er barnefødt i Tversted, og der var engang, hvor der var høje klitter nedenfor den blå kiosk, hvor man kunne ligge og sole sig og en strand på 50-70 meter. Men nu er alle klitterne væk. Og nu er der ikke ret meget bred strand tilbage, siger campingpladsejeren.

Her skal der sandfodres

Der er givet 6,3 millioner til sandfordring på kommunens vestvendte kyst, nærmere bestemt sandfodring på samlet 8,8 kilometer erosionsramt strækning, primært ved sommerhusområderne Nr. Lyngby, Mårup, nord for Lønstrup fra Harrerenden til Udemarken og ud for Nørlev-Skallerup-området.

Man piller ved det naturlige flow

Samme holdning deler Arne Therkelsen fra Kjul Strand. Også her er de blevet forbigået, og han mener, at området på den måde bliver ramt dobbelt.

For ikke nok med, at der ikke skal sandfodres på strækningen, så bliver den naturlige barriere, der lægger sig ved molen i Hirtshals Havn, renset op og fjernet igen.

- Vi bliver dobbeltramt. Hvis man skal tro læren om tilblivelsen af Skagens Odde, er det jo ikke uden betydning, at de oprenser det sand, som Hirtshals Havn stopper. Vi har svært ved at forstå, at det skal suges op og sejles vestpå igen, lyder det fra Arne Therkelsen.

Se interview med Søren houmann, der er udvalgsformand i Hjørring Kommune.

Skagens Odde er en stor sandodde, der er blevet dannet indenfor de seneste 7000 år. Det er den ved, at enorme mængder af sand er blevet frigjort ved erosion af de kvartære lag langs Nørrejyllands vestkyst, for naturligt at blive transporteret til Jyllands nordende af bølger og strøm.

- Det er jo hans levebrød

Han er skuffet over, at det, han kalder naturkommunen Hjørring og havnen i Hirtshals, har fået dispensation til at sejle sandet vestpå.

- Det er jeg lidt uforstående overfor. For det er på grund af sandets naturlige flow, at Skagens Odde og Kjul eksisterer, og det naturlige flow afbryder man jo ved at føre sandet tilbage. Jeg kan næsten kun tænke, at erosionen på sigt bliver et endnu større problem, end det er i øjeblikket, siger Arne Therkelsen.

Sådan ser det ud, når der sandfodres.

Både i Tversted og i Kjul har det betydning for turismen i området, at de brede sandstrande ser ud til at være en saga blot - undtagen på de vindstille dage, som der ikke er mange af på vestkysten.

- Det var og er det, turisterne kommer efter. De, der ikke er kommet i området i mange år, tror, de er kørt forkert, når de kommer her, siger Kurt Trynskov fra Tversted, der bliver bakket op af Arne Therkelsen:

- De turister, der kommer her, kommer jo, fordi der har været en bred vesterhavsstrand med god adgang, der er en børnevenlig. Og det kan ikke undgå at blive påvirket. Min genbo er en campingplads, og det er jo hans levebrød det her. Vi har i forvejen ikke mange virksomheder og arbejdspladser her i vandkanten, siger han.


Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Så er landsdelens mest omtalte godstransport sejlet i havn.

Prammen med de tre gigantiske mølledele, der siden i fredags har været på rejse fra Brande mod testcentret i Østerild, er nu på vej ind i havnen i Hanstholm efter en sejltur, der tog sin begyndelse i Hvide Sande klokken 22 i går aftes.

Det viser billeder fra Hanstholm Havn.

Selvom det er stort, og tungtvejende gods, der står på prammen, så gør havnechef Søren Zohnesen ikke store øjne af transporten.

- Det er som en dag mere på kontoret. For os har der ikke været nogen ekstraordinære opgaver, fordi vores infrastruktur kan håndtere det, siger han.

Det eneste, der måske skal ændres betydeligt på, er et par lygtepæle og skilte på havnen, mener chefen i Hanstholm.

Men selvom de i Hanstholm ser transporten som en normal opgave, så giver det alligevel lidt indtryk.

- Det er altid spændende at se, når sådan noget kommer ind i havnen. Møllerne bliver større og større for hver gang, men nogle gange er det svært at se, at de er blevet det, siger Søren Zohnesen, der er havnechef på Hanstholm Havn.

Han fortæller, at det kræver lige så mange forberedelse at køre strækket fra Hanstholm til Østerild, som det krævede mellem Brande og Hvide Sande. 

- Jeg tror ikke, der er gjort de helt store forberedelse. Vejen er jo godt forberedt på de her laster, fordi de har kørt, der så mange gange, siger han. 

Foto: Ole Vognstoft

Hvis du vil se mølledelenes tur til havnen i Hvide Sande, hvorfra delene blev sejlet til Hanstholm, kan du se og læse livebloggen her.


Social dumping: Tre Aalborg-virksomheder under lup

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Virksomhederne kan se frem til yderligere kontrol.

Fejl og snyd blev for nyligt konstateret af Skattestyrelsens medarbejdere i en landsdækkende kontrolaktion.

I hele 33 ud af 52 kontroller blev der fundet indikationer på social dumping. Tre Aalborg-virksomheder er nu under Skattestyrelsens lup for problemer og humbug.

Hvad er social dumping?

Det er social dumping, når udenlandsk arbejdskraft udfører opgaver i et andet land til en lavere løn og under ringere arbejdsforhold, end hvad der gælder for det pågældende lands arbejdstagere.

Kilde: Fagbevægelsens Hovedorganisation

Det var i sidste uge, at Skattestyrelsen, Arbejdstilsynet og politiet aflagde visit hos fem Aalborg-virksomheder, som hovedsageligt opererer inden for restaurationsbranchen.

- Virksomhederne, vi kontrollerer, er udvalgt, fordi vores oplysninger indikerer, at der kan være problemer med social dumping. Kontrollerne viser, at de tre Aalborg-virksomheder er med til at skabe unfair konkurrence, siger Ernst O. Nielsen, funktionsleder i Skattestyrelsen.

Virksomhederne kan nu se frem til at blive kontrolleret yderligere, så Skattestyrelsen kan opgøre skat og moms korrekt for virksomhederne og deres ansatte.

- Når vi skal se nærmere på tre virksomheder, skyldes det, at vi under kontrollen har oplevet nogle uoverensstemmelser og uklarheder omkring moms og skat, som vi skal have set nærmere på. Desuden mener vi, at medarbejderne i en enkelt virksomhed, skal anses for arbejdsudlejede til den danske virksomhed, de udfører arbejde for, siger Ernst O. Nielsen.

I forbindelse med kontrollerne har Skattestyrelsen på landsplan talt med 161 medarbejdere. 110 blandt dem var udenlandske.

Det var årets ottende landsdækkende aktion mod social dumping foretaget af Skattestyrelsen.