LIGE NU:

Det går fremad for de nordjyske efterskoler

Tusindvis af nordjyske unge forlader i dag den trygge base hjemme ved mor og far for at tage et år på efterskole. Efter flere år med nedgang i optaget går det igen fremad for de nordjyske efterskoler.

Nikolaj Nim Jørgensen er mere end klar. I dag er første dag på Vesterbølle Efterskole, hvor han skal gå i 10. klasse.

- Jeg er super nervøs og spændt. Jeg glæder mig til at starte, siger Nikolaj, der kommer fra Viborg.

Han er en af de 93 elever, der har forladt mors kødgryder til fordel for et år på Vesterbølle Efterskole. Optaget er rekordhøjt. For bare fire år siden var der kun 55 elever tilmeldt ved skolestart.

- Vi har fuldt hus i år. Vi har længe haft venteliste, og vi har næsten også venteliste til næste år, siger forstander på Vesterbølle Efterskole, Martin Diget Aamann.

Selvom to nordjyske efterskoler har måttet lukke i år, går det fremad med optaget på efterskolerne i regionen. Mens 3.340 elever tog et år hjemmefra i 2008, var tallet for skoleåret 2015/2016 oppe på 3.541. Tallene fra dette års opstart er endnu ikke offentliggjort.

- Vi havde en meget markant nedgang omkring finanskrisen. Heldigvis har vi fået flere elever efter det, og så har tallet stabiliseret sig, så vi er egentlig rigtig godt tilfredse, siger Inger Dueholm, der er formand for Efterskoleforeningens afdeling i Nordjylland.

For at tiltrække flere elever har mange efterskoler valgt at satse på bestemte linjefag som adventure, idræt eller musik. På Vesterbølle Efterskole er der fire profilområder. Nikolaj Nim Jørgensen glæder sig især til der kommer e-sport på skoleskemaet.

- Der er masser af ting her på efterskolen, jeg vil gøre mig bedre i, og jeg vil prøve – og så er der selvfølgelig også det sociale, siger han.