Erhvervsklasse hjælper skoletrætte elever: - Det er det bedste, der er sket for mig
I en EUD-klasse bliver eleverne præsenteret for erhvervsuddannelser og får mulighed for at komme i virksomhedspraktik.
På Hornum Skole i Vesthimmerlands Kommune har man stor succes med at give skoletrætte elever lysten tilbage. Det sker med en såkaldt EUD-klasse.
For mange af eleverne i 8. og 9. EUD på Hornum Skole var skoledagen engang bare noget, der skulle overståes. I dag har de skoletrætte unge fået lysten til at gå i skole tilbage.
- Den der skoletræthed, som man kan have, den er der ikke længere. EUD-klassen har hjulpet mig videre derfra, så jeg faktisk gerne vil i skole igen, siger Andreas Kjeldsen, der går i 9.klasse.
EUD-klasserne er et samarbejde mellem Hornum Skole og Erhvervsuddannelserne i Aars. Tre dage om ugen er der klassiske skolefag på skemaet, og to dage om ugen prøver de kræfter med erhvervsuddannelserne.
Forsøget med de nye klasser har kørt i to år, og man kan tydeligt mærke, at eleverne synes om det. Det fortæller konstitueret skoleleder på Hornum Skole, Ina Holst Hansen.
- De får nogle positive oplevelser, noget selvtillid og en lyst til at gå i skole, for de kan se, at her giver det mening, siger hun.
To gange om året får eleverne også mulighed for at komme tre uger i virksomhedspraktik.
Nu er jeg fast besluttet på, at jeg skal på erhvervsskolerne næste år, og det kan næsten ikke gå hurtigt nok,
Andreas Kjeldsen, elev, 9.EUD, Hornum Skole
Ikke længere skoletræt
Ligesom mange af klassekammeraterne er Andreas Kjeldsen glad for, at skoleugen er delt mellem almindelig boglig undervisning og dage i værkstederne på erhvervsuddannelserne i Aars.
Han er blevet helt afklaret med, hvordan hans uddannelsesmæssige fremtid ser ud efter at være kommet i EUD-klassen.
- Nu er jeg fast besluttet på, at jeg skal på erhvervsskolerne næste år, og det kan næsten ikke gå hurtigt nok, siger Andreas Kjeldsen.
Behov for faglærte
Ifølge en fremskrivning fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd vil der i 2030 mangle næsten 100.000 faglærte på arbejdsmarkedet. EUD-klasserne på Hornum Skole skal derfor også være med til at vise skoleeleverne, hvad erhvervsuddannelserne har at byde på.
- De kan se, hvorfor de skal bruge noget matematik, når man skal ind som tømrer, og de kan se, hvorfor nogle ting i fysik/kemi giver mening for en murer. Så de får en erfaring fra den virkelige verden, siger Ina Holst Hansen, konstitueret skoleleder, Hornum Skole.
Regeringen har en målsætning om, at 30 procent af en årgang skal søge en erhvervsuddannelse i 2025. I år søgte 20 procent en erhvervsuddannelse.
- Hvis man ikke føler sig bogligt skarp nok, så er det her præcis, hvad de mange unge mennesker har brug for. Og de får muligheden for at brillere i nogle rammer, der er tilpasset netop de behov, de har, siger Ina Holst Hansen.
Kører langt for at komme i skole
Beviset på, at Andreas Kjeldsen kan lide at gå i EUD-klassen, skal måske findes i ruten fra hans hjem til Hornum Skole. Hver dag kører han nemlig over 20 kilometer for at komme i skole, også selvom det regner, sner eller stormer.
- Det er en af de bedste ting, der er sket for mig, for jeg har haft det rigtig svært i skolen, siger Andreas Kjeldsen.
- Så at komme hertil og ligesom blive hjulpet videre, det betyder meget for mig, siger han.