Foto: Arkiv

Første af sin slags i Danmark: Efterskole åbner klimalinje

Fremover kan 10. klasses-elever komme på en klimalinje med fokus på miljø og bæredygtighed. Vesterbølle Efterskole tilbyder fra næste skoleår en ny linje til miljøbevidste unge.

Glem alt om engelsk, dansk og matematik. På en ny linje på Vesterbølle Efterskole er det klima, der er på skoleskemaet.

Til næste skoleår åbner efterskolen en linje for unge, der gerne vil lære mere om klimaproblemer og -løsninger.

Klima10 bliver navnet på linjen, der er en prøvefri 10. klasse, som udelukkende skal fokusere på klima. Linjen er den første af sin slags i Danmark, og den er blevet til på baggrund af en stigende interesse blandt skolens elever:

- Der er sket meget i forhold til, at unge mennesker engagerer sig i denne problemstilling, men vi oplever samtidig, at de mangler redskaber til at gøre det. Vi står ikke lige og har svaret, men vi er klar til at finde ud af det sammen med dem, og vi vil gerne dedikere os til det, siger Martin Diget Aamann, der er forstander på Vesterbølle Efterskole.

Vil smitte af på resten af efterskolen

Efterskolen tilbyder linjer inden for sport, kreative fag og gastronomi, men til skoleåret 2020 bliver den nye klimalinje også en del af efterskolen.

For forstander Martin Diget Aamann er håbet, at et års fokus på klima vil give eleverne indsigt og en evne til at handle på problemet:

- Det er et super komplekst område, og man kan hurtigt falde til hurtige løsninger, og man kan også blive klimahysteriske nogle gange, og det er ikke der, vi skal hen. Omvendt skal vi heller ikke gøre det så kompliceret, at det bliver håbløst. Så jeg håber, de går herfra med indsigt i problemstillingen, så de ved, hvad det handler om, men også kompetencer til at handle og finde ud af, hvad vi skal gøre ved det, siger han.

Selvom fagene er byttet ud med fuld fokus på klima, så vil efterskolelivet stadig være som et almindeligt efterskoleår for eleverne. Men Martin Diget Aamann tror alligevel, at det vil smitte af på resten af efterskolen, at nogle af eleverne får masser af indsigt i klimaproblemer.

- Vi påstår ikke, at vi er mere grønne end alle mulige andre. Men vi er åbne over for, at vi skal til at kigge på tingene sammen. Derfor forventer vi også, at når vi får en klasse ind, som arbejder med klima, så kommer der også nogle ting, som vi skal til at kigge på sammen. Det kan være mad og rejser, hvor vi skal se på, hvordan vi kan gøre det både klogt og godt, siger forstanderen.

01:39

Forstander Martin Diget Aamann fortæller om planerne for den nye linje, Klima10.

Luk video