Han taler tysk, engelsk, dansk og lidt fransk: Rumænske Adrian har gjort Farsø-virksomhed mere international

Farsø-virksomheden Thorsen-Teknik var først skeptisk overfor at ansætte højtuddannet udenlandsk arbejdskraft. Nu har de fået kompetencer i virksomheden, som de slet ikke vidste, at de manglede.

Adrian Bosancu pakker en ordre på lageret, der skal sendes til en svensk kunde. Han er universitetsuddannet indenfor økonomi og logistik i Rumænien, men nu arbejder han som lager- og indkøbsansvarlig her hos Thorsen-Teknik i Farsø.

- Det her job er perfekt for mig. Jeg arbejder stadig med logistik, men jeg laver også alt muligt andet, siger Adrian Bosancu, der kom til Danmark i 2020.

Adrian er blevet ansat igennem Go Vest-projektet, der startede i 2019. Med tre millioner kroner i støtte fra EU har Vesthimmerlands Kommune og Erhverv Væksthimmerland matchet 15 udenlandske kandidater med lokale virksomheder i kommunen.

- Vi skulle forsøge at få højtuddannede ledige med en udenlandsk baggrund fra de store universitetsbyer ud til Vesthimmerlands Kommune, fortæller Stig Berg Norsk, som er udviklingskonsulent i Vesthimmerlands Kommune.

International skepsis

Thorsen-Teknik udvikler og sælger gps-udstyr til landbrug i de meste af Europa. Alligevel var de i virksomheden først skeptiske overfor at ansætte en international kandidat, men de fandt hurtigt ud af, at Adrian Bosancu kunne noget, som de manglede.

- Her i vores tekniske afdeling har vi mange kunder, der ringer ind. Det er ikke dem alle sammen, der er lige gode til engelsk eller dansk for den sags skyld. Men der har vi så Adrian, der taler både fransk og tysk. Det har givet os noget på den internationale front, siger Jonas Andersen, servicechef hos Thorsen-Teknik.

Adrian Bosancu har fået danskundervisning både på hold og individuelt. Både han og Stig Berg Norsk er enige i, at det danske sprog er altafgørende for at man får succes på arbejdspladsen. 

Stig Berg Norsk, der er udviklingskonsulent i Vesthimmerlands Kommune, er glad for, at projektet er en succes.
Stig Berg Norsk, der er udviklingskonsulent i Vesthimmerlands Kommune, er glad for, at projektet er en succes.
Foto: Stefan Kjærgaard / TV2 Nord

Vesthimmerlands Kommune og Erhverv Væksthimmerland har holdt mange møder med både kandidaterne og de medvirkende virksomheder. Her har de blandt andet forsøgt at forberede virksomhederne på at de udenlandske kandidater ofte fra en hel anden arbejdskultur end den danske.

- Den flade ledelsesstruktur, vi har her i Danmark, er de udenlandske medarbejdere ikke vant til. Alt det der med hvordan man nærmer sig en chef, det skal de lære, og det skal virksomhederne være forberedt på, siger Stig Berg Norsk.

I Rumænien har Adrian Bosancu været vant til, at man ikke må lave fejl. Det forsøger Thorsen-Teknik at pille af ham.

- Vi har tit måtte forklare ham, at han ikke skal være bange for at lave fejl. Der vil ske fejl, og det skal ske, og det lærer man af, siger Jonas Andersen

Rumænsk arbejdsuge på 50 timer

Adrian Bosancus rumænske kone er praktiserende læge i Aalestrup, og sammen har de to børn i skolealderen. De valgte at flytte til Danmark, fordi en arbejdsuge i Rumænien er på 50 timer, og det ville parret gerne væk fra, så de kunne få en bedre balance mellem arbejde og familieliv. Om deres fremtid ligger i Danmark eller Rumænien har det ikke taget stilling til endnu.

- Da vi flyttede til Danmark, besluttede vi, at vi give det fire år, og så vil vi tage stilling til, hvad der så skal ske. Jeg håber, vi kan blive her, siger Adian Bosancu.


Seneste nyt

fra Nordjylland