04:57

Jørgen Lassen og naboen Grethe Olesen, som blev ringet op af alarmcentralen og bedt om at hjælpe, da Jørgen Lassen havde travlt med at redde sin kones liv. Nu vil borgerne i Hornum i Vesthimmerlands Kommune etablere en Hjertekæde-ordning for at komme den utryghed til livs, som er opstået på grund af lange responstider, lægemangel og en lukket lægevagt. Video: Christian Pedersen

Jørgens kone fik hjertestop: Genbo kom til undsætning

Da Jørgen Lassens kone faldt om med hjertestop, kom genboen til undsætning. Nu vil Hornum starte en hjertekæde op, så andre kan få hjælp på samme måde.

- Da jeg så hende ligge der tænkte jeg "Nu går hun væk."

Den 14. januar i år står tydeligt i Jørgen Lassens hukommelse. 
Efter et besøg i Aalborg fik hans kone et ildebefindende, der blev til et hjertestop. 

- Nu skal du ikke blive alt for nervøs sagde hende i røret,

Grethe Olesen, Hornum

Jørgen ringede straks 112 og gav sig derefter til at yde hjertemassage. 
Imens Jørgen kæmpede for sin kones liv, blev Grethe Olesen, der er genbo til Jørgen, ringet op af alarmcentralen og bedt om at hjælpe.  

- "Nu skal du ikke blive alt for nervøs", sagde hende i røret, og lige da hun sagde det, kunne jeg mærke adrenalinen pumpe, siger Grethe Olesen.

Om det er Jørgen, der har bedt alarmcentralen om at ringe til Grethe, husker han ikke. 

Da Grethe ankommer hos Jørgen, finder hun ham badet i sved. Han har givet hjertemassage uden stop, og er ved at være træt.

Selv om det var 40 år siden, at Grethe Olesen tog et førstehjælpskursus, så overtog hun fra Jørgen, så han kunne få et tiltrængt pust. 

Kort tid efter ankom akutberedskabet, og Jørgens kone blev fløjet til Aalborg i en helikopter. 

Positivt med hjertekæde

I dag står Jørgens kone til at komme sig uden varige men. Derfor er han også meget taknemmelig for den hjælp, han fik fra Grethe Olesen. 

- Vi ved jo allesammen, at hvis ikke man fortsætter, og der ikke kommer ilt til hjernen, så sker der et eller andet. 

Både han og Grethe Olesen er også positivt stemt overfor idéen om en såkaldt hjertekæde, hvor frivillige borgere får en SMS, hvis en af deres medborgere har ringet 112.

- Det kunne jo være, jeg ikke havde været hjemme og hvad så? Derfor syntes jeg, det er fint, at nogen bliver kontaktet, fortæller Grethe Olesen.