01:32

Video: Stefan Kjærgaard

Kæmpe udvidelse ved Ertebøllecentret skal skubbe turismen i vejret

Lørdag kunne Ertebøllecentret indvige et nyt 25.000 kvadratmeter stort udendørs oplevelsescenter, der har kostet fire millioner kroner at bygge.

Zofia Okowinska er nabo til Ertebøllecentret i Vesthimmerland og har i den seneste tid kunne følge med i byggeriet af den nye udvidelse til stenaldercentret. 

Lørdag var der så endelig mulighed for at prøve det nye udendørs oplevelsescenter, hvor gæsterne selv kan prøve kræfter med den kystjægerkultur, der varede fra 5.400 f.Kr - cirka 3.900 f.Kr i Danmarks stenalder, og som går under betegnelsen Ertebøllekulturen.

- Jeg var godt nok spændt på, hvordan der vil se ud, men jeg er positivt overrasket. Det ser virkelig godt ud, siger Zofia Okowinska.

  Foto: Stefan Kjærgaard

Flere skal lære om Ertebøllekulturen

Oplevelsescentret skal gøre formidlingen om stenalderen, som Ertebøllecentret varetager i området, endnu mere spændende. 

- Ertebøllekulturen er vigtig for rigtig mange danskere. Og også for mange kinsere, fandt vi ud af sidste år, siger Per Bach Laursen (V), borgmester i Vesthimmerlands Kommune.

De nye faciliteter er blevet til, efter man fik en donation på 4 millioner kroner af A.P Møller fonden, så den specielle Ertebøllekultur kan udbredes endnu mere

- Det betyder rigtig meget. Vi har fået et fantastisk formidlingssted. Der ligger en masse spændende muligheder her, siger Broder Berg, museumsdirektør hos Vesthimmerlands Museum. 

  Foto: Stefan Kjærgaard

Øge omsætningen fra turisme til én milliard

Muligheder, der skal hjælpe Vesthimmerland i kampen for at trække flere turister til.

- Den turismemodel, vi har i Vesthimmerland, har vist sig over de senere år at være en succes. Vi har efterhånden en omsætning på omkring 800 millioner kroner fra turisme. Vi har en ambition om at komme op på en milliard, siger Per Bach Laursen.

- Ved årsskiftet, der træder vi ind i et nyt samarbejde her i Himmerland, og der er ikke nogen tvivl om, at vi har et momentum nu, som vi bliver nødt til at understøtte på alle mulige måder. Og det her er et godt eksempel på, at det er det, vi kan. 

Det betyder rigtig meget. Vi har fået et fantastisk formidlingssted

Broder Berg, museumsinspektør hos Vesthimmerlands Museum

Zofia Okowinska tror også på, at det kan få flere besøgende til området.

- Jeg håber virkelig, der kommer flere mennesker herud og ser, hvad vi har at byde på, siger Zofia Okowinska.

Der er åbent for besøg på Stenaldercenteret hele sommeren og frem til den 15. september.