06:10

Koldkrigsbunkeren Regan Vest er en del af regeringens finanslovsforslag, og der er afsat mere end ti millioner kroner til at åbne anlægget op for offentlighenden som museum.

Foto: Søren Broust Hansen

Foto: Søren Broust Hansen

Foto: Søren Broust Hansen

1 af 4

Koldkrigsbunker åbner i Nordjylland

Reagan Vest, er med på regeringens finanslov, og alt tyder på, at den åbnes for publikum.

Den underjordiske bunker Regan Vest, der skulle huse regenten, regeringen og andre vigtige personer i tilfælde af atomkrig, åbnes inden for en overskuelig periode for publikum.

Koldkrigsbunkeren er nemlig med på regeringens finanslov, og på finansudspillet er der allerede nu afsat flere millioner til museumsdriften.

- Jeg er jublende lykkelig over at dette arbejde endelig har båret frugt. Der råbes og skriges på tilskud til tilsvarende turistformål i Danmark, så jeg er kisteglad over, at det lykkes for Nordjylland at få driften af Regan Vest på Finansloven, siger Preben Bang Henriksen, nordjysk MF'er for Venstre.

Ifølge tv2 Nords oplysninger er der afsat 2,6 millioner kroner årligt de næste fire år. De skal dække udgifterne til museumsdriften.

Det er en opgave for museumsinspektøren på Nordjyllands Historiske Museum at søge fonde, der skal dække bebyggelsen af parkeringspladser, nødudgange og handicapfaciliteter, der gør Regan Vest i stand til at modtage besøgende. 

Læs også Koldkrigsbunker åbnes

Når alt det praktiske er på plads, er Preben Bang Henriksen overbevist om, at det bliver en kæmpe turistattraktion for Danmark.

- Det er uden tvivl et scoop for Nordjylland, og jeg er ikke i tvivl om, at det blive en top 5-turistattraktion i Danmark, siger Preben Bang Henriksen.

Ifølge Preben Bank Henriksen vil bunkeren også være ideel til historieundervisningen, og generelt mener han, at flere vil have godt af at besøge attraktionen.

- Mange har af en eller anden grund glemt eller fortrængt, hvad der skete under den kolde krig. Det er godt at folk lige kan få genopfrisket det.

Vi kravler ned i den gamle koldkrigsbunker tirsdag. Se hvordan det går i aftens udsendelse.

Den hemmelige bunker

Bunkeren blev bygget i 1960'erne for at beskytte regeringschefer og kongelige, hvis den kolde krig skulle blive til regulær krig.

Bunkeren er 5.000 kvadratmeter og ligger 50 meter under jorden dybt inde i Rold Skov.

Forsvaret lod bunkeren gå i dvale-tilstand i 2003.