Kommune beder ministre om hjælp i sag om skrothandler i Aggersund

Vesthimmerlands Kommune kan ikke håndhæve loven godt nok - det har uoverensstemmelser med en skrothandler i Aggersund tydeligt vist, mener borgmesteren. Så nu skal tre ministre ind i kampen.

Gang på gang er Vesthimmerlands Kommune og utilfredse borgere løbet panden mod muren, når de har forsøgt at få Aggersunds lokale skrothandler til rydde op på sine mange grunde, der flyder med skrot og udtjente biler.

Men mulighederne for at håndhæve Planloven og Miljøbeskyttelsesloven er ikke gode nok for kommunerne, mener Vesthimmerlands borgmester, Per Bach Laursen (V). Derfor har han sendt breve til tre ministre på Christiansborg for at bede dem om at hjælpe. 

Det drejer sig om erhvervsminister Brian Mikkelsen, miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen og transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen.

- Problematikken i Aggersund er for mig at se, at det har været umuligt at håndhæve lovreglerne effektivt over for den pågældende virksomhed gennem de sidste to årtier. Tværtimod er der ikke blevet mere ordnede forhold på de forskellige ejendomme, der drives virksomhed fra og/eller oplag på, siger borgmester i Vesthimmerlands Kommune, Per Bach Laursen.

Naboer skal beskyttes bedre

For nylig var borgmesteren inviteret med til et borgermøde i Aggersund, hvor netop byens skrothandler og hans efter naboernes mening generende rod var på dagsordenen. Flere gange er skrothandleren blevet meldt til kommunen, og det har ført til både en politianmeldelse og udstedelse af dagsbøder. 

Men alle tiltag er før eller siden strandet, og i Aggersund bliver borgerne mere og mere frustrerede over, at det ikke er muligt at gøre noget ved rodet på de grunde, skrothandleren og hans kone ejer i byen.

Vesthimmerlands Kommune mener derfor, at det er på tide, at Folketinget og de tre ministre kommer på banen og får justeret lovgivningen for håndhævelse af plan-, miljø og byggeloven, så det i større omfang bliver muligt for kommunerne at beskytte naboerne til de ejendomme, hvor lovovertrædelserne foregår. 

- Når der nogle gange kan gå to-tre år, fra der indgives politianmeldese, til der falder dom i sagerne, og der heller ikke efterfølgende foregår et særligt aktivt og kontinuerligt arbejde med at inddrive eventuelle idømte tvangsbøder, synes jeg ikke, at hensynet til en effektiv håndhævelse imødekommes særlig godt. Eller for den sags skyld hensynet til de øvrige borgere og ikke mindst naboer, siger borgmester Per Bach Laursen.

- Med brevet håber jeg, at de tre ministre vil tage initiativer til en hurtigere og betydelig mere smidig håndhævelse for kommunerne. Alternativt vil jeg foreslå, at der nedsættes en taskforce, der kan rejse ud i landet og hjælpe kommunerne, tilføjer borgmesteren.


Seneste nyt

fra Nordjylland