LIGE NU:

Hædres med landsbypris: Borgerforening i Vegger genåbner lokal købmand

I sommers lukkede den lokale købmand i Vegger ved Aars. Men nu har borgerforeningen købt bygningerne, renoveret den og butikken genåbner med ny brugsuddeler lørdag middag.

I Vegger ved Aars var der i dag genåbning af byens lokale købmand. Og det er ikke helt almindelig omstændigheder, der gør, at købmanden nu igen kan åbne sine døre for områdets borgere. Det er nemlig den lokale borgerforening, der har muliggjort, at butikken overhovedet kan genåbne. 

Brugsuddeleren i Min Købmand i Vegger, havde nemlig for cirka halvandet år siden meddelt, at han agtede at lukke butikken, fordi han ville prøve noget andet. Men så gik borgerforeningen sammen og kiggede på mulighederne for at holde liv i købmanden. 

- Det er vigtig for en by som vores, at vi holder fast i de ting, der gør, at lokalområdet ikke lukker ned, siger Dean Aldberg. Han er formand for borgerforeningen i Vegger. 

quote At der er blevet doneret 600.000 kroner fra private borgere er jo slet ikke til at forstå.

Dean Aldberg, formand, borgerforeningen i Vegger

En by med sammenhold og fællesskab

Derfor nedsatte borgerforeningen en arbejdsgruppe, der skulle se på, hvordan købmanden kunne genopstå, når den skulle lukke i slutningen af juni i år. Og med donationer på 900.000 kroner, hvoraf 600.000 kroner kom fra lokale borgere, er det lykkedes borgerforeningen at købe bygningen, hvori den gamle købmand lå. Borgerforeningen har nu lejet butikken ud til en ny brugsuddeler. 

- Det har været helt fantastisk at se, hvordan folk har støttet op om projektet. At der er blevet doneret 600.000 kroner fra private borgere, er jo slet ikke til at forstå, siger Dean Aldberg. 

Men det er ikke første gang, at borgerne i Vegger går sammen om at gøre noget for byen. Et stort idræts- og kulturhus er blevet til, udelukkende ved hjælp af frivillige kræfter fra byens borgere. 

Flaget var hejst, da Veggers købmand genåbnede lørdag til middag.
Flaget var hejst, da Veggers købmand genåbnede lørdag til middag.
Foto: Dean Aldberg

Og der skulle da også frivillige kræfter til, før købmanden kunne genåbne her i starten af december. Borgerforeningen overtog bygningerne den 18. oktober, og siden har der hver weekend blevet arbejdet på at renovere bygningerne, så den nye købmand bliver topmoderne. Og det er vel at mærke næsten udelukkende frivillige kræfter, der er blevet brugt i den forbindelse. Og det skaber sammenhold i en by med kun 350 borgere. Det mener Dean Aldberg.

- Vi har mødt mennesker, vi aldrig har set før i forbindelse med renoveringen. Nogle, der ikke har været så aktive før, er lige pludselig nogle, der trækker en stor del af læsset, siger han til TV2 Nord og fortsætter:

- Det er fantastisk, at man kan stå sammen på den måde, for at sikre, at byen består - også selvom vi har den størrelse, vi har. 

Bliver hædret med landsbypris

Netop fordi det ikke er første gang Veggers borgerforening bliver bemærket, og fordi så mange frivillige kræfter træder til, når byen har brug for det, blev byen i dag kåret som Årets Landsby i Vesthimmerlands Kommune. Det skete lige efter genåbningsceremonien, hvor borgerforeningen modtog prisen af et byrådsmedlem fra Vesthimmerlands Kommune. 

Og det har krævet mange timer af folkene i byen, at få omstændighederne til at line op, så byens købmand igen lørdag kunne åbne sine døre. 

- Jeg tør ikke engang gætte på, hvor mange timer, der er blevet brugt på det projekt her, men det er mange, siger Dean Aldberg.

- Min kone har også glædet sig til i dag, for nu kan jeg rent faktisk bruge weekenderne med familien, siger han med et grin i stemmen. 

1373125_111212_sifa_tv_bingo_web_0

SIFA TV-bingo ét skridt tættere på redning: EU tillader Danmark at gøre undtagelse fra regler

60_percent

play Bogaktuel ultraløber: Stine Rex løber ud med sine egne bøger

20_percent

play Misbrugere belønnes med gavekort for at møde op – og det virker

boernehave (1)

41-årig på anklagebænken: Tog flere end 1300 billeder af afklædte børn i børnehave

1373125_111212_sifa_tv_bingo_web_0

SIFA TV-bingo ét skridt tættere på redning: EU tillader Danmark at gøre undtagelse fra regler

60_percent

play Bogaktuel ultraløber: Stine Rex løber ud med sine egne bøger

20_percent

play Misbrugere belønnes med gavekort for at møde op – og det virker

Til forsiden

Til forsiden