LIGE NU:

Lukkede efterskoler: - Vi går glip af fællesskabet og sammenholdet

Det er mere end 1,5 måned siden, at landets efterskoleelever blev sendt hjem foran skærmen til online undervisning. Nu er det på tide at åbne efterskolerne igen, lyder det fra en elev på Ranum Efterskole.

I sommer flyttede Ida Marie Hedetoft Madsen ind på Ranum Efterskole sammen med 450 andre unge fra hele landet. Hun havde glædet sig til at begynde på efterskole, og det første halvår har bestemt ikke skuffet hende.

- Det var en virkelig god tid, og jeg lærte mange nye at kende, og alt var nyt og spændende. Jeg lærte også mig selv at kende og fik lige pludselig ansvar for, hvornår jeg skulle gå i seng for at være frisk til dagen efter. Det, synes jeg, var fedt, siger Ida Marie Hedetoft Madsen, der er elev på surf-linjen på Ranum Efterskole College.

Men i december gik hun på juleferie og fik ikke lov at komme tilbage efter ferien på grund af coronanedlukningen. I mere end 1,5 måned har landets efterskoler været lukket ned, og eleverne sidder i stedet hjemme hos deres forældre og får undervisning online.

- Det var lidt af en mavepuster, og jeg blev ret ked af det, for jeg havde glædet mig til at se mine venner igen. Jeg blev trist og frustreret, og jeg synes, det er nederen at skulle have virtuel undervisning, siger Ida Marie Hedetoft Madsen.

- Vi går glip af efterskoleåret

I weekenden fik den 17-årige efterskoleelev et læserbrev i Jyllands-Posten. Her skriver hun direkte til Mette Frederiksen, Søren Brostrøm og Magnus Heunicke, fordi hun vil have efterskolerne åbnet igen.

- Vi går glip af vores efterskoleår med vores venner og vores lærer, og det, der skulle have været et afbræk efter 9. klasse, siger hun.

Hun mener, at det kan lade sig gøre at åbne efterskolerne forsvarligt igen, hvis eleverne bliver på skolen og ikke tager hjem til deres familier i weekenden. Ligesom det var tilfældet, da Nordjylland var lukket ned i november.

- Hvis man kunne lave en boble, hvor lærere bliver hurtigtestet, og vi blev testet to gange, inden vi kom på skolen, så alle er sikre på, at de er coronafrie, siger Ida Marie Hedetoft Madsen.

Havde håbet på genåbning

På Ranum Efterskole College er der næsten tomt. Der er stadig ansatte og en flok udenlandske elever, der ikke kan komme hjem i denne tid, men størstedelen af skolens 450 elever er hjemme hos deres familier.

- Vi havde håbet, at de kunne komme tilbage her i starten af februar, så det er ret trist. Vi har et håb om, at der kommer noget ræson ind i forhandlingerne med de forskellige partier, så der kan laves retningslinjer, der gør, at eleverne hurtigst muligt kan komme tilbage igen, siger Olav Storm, der er rektor på Ranum Efterskole College.

Han er glad for at høre, at eleverne ønsker at komme tilbage til skolen igen, for det er ikke det samme med en efterskole uden elever. Han glæder sig også over, at Ida Marie har skrevet et læserbrev for at råbe politikerne op.

- Det er fantastisk, at eleverne bruger vores demokrati og bruger deres stemme. Det, at stå frem foran andre og sige, at nu har vi en situation, hvor vi gerne vil tages alvorligt, og hvor vi gerne vil lyttes til, det synes jeg er fantastisk. Det er en god læring i livet, siger Olav Storm.

Besøg hos alle elever

Efterskolen har forsøgt at genskabe lidt af efterskoleånden ved blandt andet at tage rundt til alle elever med en pose med forskellige ting, der skal minde eleverne om Ranum Efterskole. Lærerne brugte tre dage på at nå rundt til alle afkroge af Danmark.

- Det betyder rigtig meget, at man kan mærke, at efterskolen ikke bare glemmer os, selvom vi sidder hjemme, siger Ida Marie Hedetoft Madsen.

Herunder kan du se, hvordan det så ud, da Ranum Efterskole overraskede eleverne:

Hun ved ikke, hvornår hun kan vende tilbage til hverdagen med 6-mands-værelse på Ranum Efterskole College og fysisk undervisning, men der er flere ting, hun glæder sig til, når dagen kommer:

- Jeg glæder mig til at se mit værelse igen og min familiegruppe og generelt bare at se alle de venner, jeg ikke har set længe og lærerne, siger hun med et smil.

TV2 Nord har forsøgt at få en kommentar fra undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S), men hun har ikke haft mulighed for at stille op til interview i dag.