Seneste nyt:

Med hjemmetest og stamklasser, vender elever tilbage på skolebænken

Når eleverne vender fysisk tilbage på Aars Skole onsdag, bliver det i opdelte grupper og med hjemmetest.

Opdeling i stamklasser, håndsprit og ingen sociale aktiviteter på tværs. Det er nogle af de coronatiltag, som møder eleverne på Aars Skole, når de onsdag må møde fysisk til undervisning igen. 

- Eleverne er efterhånden rigtig gode til det, så jeg er ikke bekymret, siger lærer på Aars Skole Helene Pagh Frederiksen.

15. december blev alle landets skoleelever sendt på tidlig juleferie, da smitten blandt landets elever var stigende.
15. december blev alle landets skoleelever sendt på tidlig juleferie, da smitten blandt landets elever var stigende.
Foto: Jeppe Frost Kyvsgaard / TV2 Nord

Ifølge nye anbefalinger fra Børne – og Undervisningsministeriet bør eleverne så vidt muligt være i den samme gruppe både i undervisningen og i pauserne. Aflevering og afhentning bør foregår forskudt og udenfor og sociale arrangementer på skolen bør aflyses.

- Selvom det ikke er noget, vi ønsker os, så lever vi med det og prøver at få det bedste ud af det, så eleverne får så god en skoledag som muligt, siger rektor på Aars Skole, Søren Mølgaard. 

Onsdag vender eleverne tilbage til folkeskolerne. Dog med forebyggende tiltag.
Onsdag vender eleverne tilbage til folkeskolerne. Dog med forebyggende tiltag.
Foto: Jeppe Frost Kyvsgaard / TV2 Nord

Hjemmetest til alle elever

Et af de nye tiltag er, at skolerne udleverer selvtest til forældrene, så de kan teste børnene to gange om ugen derhjemme. Det har de valgt at gøre på Aars Skole. 

- Det er en af de måder, hvorpå vi kan sikre os, at vi ikke får spredt smitten, siger Søren Mølgaard. 

Fra mandag klokken 12 kunne hjemmetestene hentes, og det benyttede flere forældre sig af.

Kassevis med hjemmetest-kits er klar til afhentning.
Kassevis med hjemmetest-kits er klar til afhentning.
Foto: Jeppe Frost Kyvsgaard / TV2 Nord

 - To tests om ugen, tror jeg, er meget godt, så det er en god ide, siger Kasper Struntze Hastrup fra Aars, der har et barn på Aars Skole. 

Selvom initiativet blev taget godt imod, har det fortsat høje smittetryk også givet anledning til bekymring. 

-  Jeg forstår ikke, at de allerede må komme tilbage, når smitten stadig er så høj, så jeg så gerne, at de var hjemme nogle uger endnu, siger Karina Borch fra Aars, som også er forælder til et barn på Aars Skole. 

Ingen grund til bekymring 

Men hos Statens Serum Institut er de ikke bekymrede over, at eleverne allerede skal fysisk tilbage på skolebænken. 

- Der vil muligvis ske smitte på skolerne, men der er ikke noget at være bange for, da børnene ofte har et mildt forløb, siger Tyra Grove Krause, faglig direktør ved Statens Serum Institut. 

Dog er det vigtigt, at både skolerne og forældrene hjælper til med at mindske smitten på skolerne. 

- Vi vil gerne undgå spredning af smitten særligt til de sårbare, så det handler om at gøre, hvad vi kan for at holde smitten nede, og der er vaccination det vigtigste, siger Tyra Grove Krause.

 Aars Skole er klar 

På Aars Skole er lærer Helene Pagh Frederiksen ikke bekymret over, at hverdagen igen skal indeholde anbefalinger og tiltag. Hun glæder sig tværtimod til at se eleverne fysisk igen. 

- Vi skal have en hverdag til at køre, men vi skal samtidig have nogle børn, der er trygge og som lærer noget, men vi gør vores absolut bedste og skal nok klare den, siger hun.

Tirsdag har Børne- og Undervisningsministeriet indkaldt til pressemøde om rammerne for elevernes tilbagevenden, men de understreger, at det fortsat er planen, at eleverne møder fysisk igen 5. januar.