Museer går sammen om en tidsrejse gennem Vesthimmerland
Museerne i Vesthimmerland er gået sammen om et hæfte, der guider turister gennem alle de store fortidsminder og historiske oplevelser, der er at finde i kommunen – lige fra stenalderen til 1800tallet.
Langs den himmerlandske vestkyst er der masser af spor fra fortiden. Lige fra vikingeborgen Aggersborg i nord til Herregården Hessel i syd, der viser en hverdag, som den så ud i 1800-tallet. En hverdag, som de besøgende selv kan blive en del af, når de besøger museet.
- Det er en fantastisk mulighed for at blive klogere på historien og på Vesthimmerland, og så lære hinanden bedre at kende som familie, når man er sammen som familie om nogle opgaver, siger Bodil Jakobsen, der er daglig leder på Museet Herregården Hessel.
Herregården er gået sammen med Vesthimmerlands Museum og Stenaldercenter Ertebølle om et hæfte, der guider turister igennem de mange fortidsminder og historiske oplevelser, der kan findes i området.
- Vi ved jo godt, at når folk rejser ud i det danske sommerland, så er det ikke kun for at møde os. Man vil gerne fylde nogle dage eller en uge med oplevelser, og der synes vi, at vi står stærkest sammen. Det er ikke nyt for os at arbejde sammen med hinanden. Det gør man jo tit, når man ligger herude i udkanten, så hjælper vi hinanden, siger Louise Villadsen, der er centerleder på Stenaldercenter Ertebølle.
Livet i stenalderen
På stenaldercentret kan gæsterne se, hvordan man levede i stenalderen, hvordan man boede, og hvordan man lavede redskaber og skød med bue og pil. I en af hytterne sidder Solveig Kauffmann med sin mor, Lene Teglhus Kauffmann.
De er ved at slibe kirsebærsten til perler, der skal laves om til smykker. Et krævende stykke arbejde, når man kun må bruge flintesten.
- Jeg synes, det er rigtig sjovt at være her, og der er masser af anderledes ting, som vi ikke har i dag, og så er det sjovt at se, hvordan de levede i gamle dage, siger Solveig Kauffmann, der bor i Klampenborg, men er på ferie i Nordjylland.
En rejse gennem tid
Tidsrejsehæftet bliver kaldt Tidsrejsepasset, og det indeholder et oversigtskort over de forskellige steder, der kan besøges. Ved hvert sted er der opgaver, der skal løses, og det giver et stempel i hæftet.
- Det er en rejse gennem tid, hvor vi tager folk fra stenalderen og hele vejen op igennem 1800tallet. Det synes vi, vores gæster har taget rigtig godt imod, og dem, der har været på turen har været rigtig glade for det, siger Louise Villadsen fra Stenaldercenter Ertebølle.
Hun fortæller, at sæsonen har været hård for centret, som måtte holde lukket i maj på grund af coronasituationen, og som i høj grad må undvære de udenlandske turister i år. Men her i juli er de besøgende begyndt at vende tilbage igen.
- Vi har haft rigtig mange gæster, og vi har også indtrykket af, at mange af dem, der besøger os er førstegangsbesøgende og måske også besøgende, som vi ellers ikke ville have haft. Folk er glade, og det er primært danskere, der besøger os, siger hun.
På Herregården Hessel har det også været en udfordrende sæson. Herregården har været nødsaget til at aflyse flere arrangementer, og det kan ses på besøgstallet for sommeren. Men også her oplever de en stor interesse for stedet i juli:
- Juli måned har faktisk været bedre, end vi turde håbe. Der er kommet mange flere mennesker, især børnefamilier. Vejret har jo været okay til museum. Ikke for varmt og ikke alt for koldt, så vi har faktisk haft flere mennesker her i juli måned, siger Bodil Jakobsen, der er leder på Herregården Hessel.
Du kan læse mere om tidsrejsepasset her.