Nordjysk byggefirma meldt til skattemyndighederne

Byggefirmaet DS Byggeri fra Aars er blevet meldt til Skattestyrelsen af Arbejdstilsynet. Det sker i kølvandet på stilladsoptøjer på Nørrebro i København.

Arbejdstilsynet har under et kontrolbesøg på en omstridt byggeplads på Lundtoftegade på Nørrebro i København, som i sidste uge blev stormet af vrede stilladsarbejdere, fundet forhold, der er så mistænkelige, at de har sendt sagen videre til Skattestyrelsen.

Det viser en aktindsigt, som Fagbladet 3F har fået.

Mindre end to uger før en faglig sag om løndumping eskalerede i vold, stenkast og et væltet stillads, henvendte Arbejdstilsynet sig til Skattestyrelsen, fordi de havde konstateret “uordnede arbejdstagerforhold”.

Skattemyndighederne er involveret i bekæmpelsen af social dumping i byggeriet, fordi der er udbredte problemer med moms- og skattesnyd i branchen.

Skattestyrelsen har en udvidet tavshedspligt og vil hverken be- eller afkræfte over for Fagbladet 3F, at de har fået en henvendelse fra Arbejdstilsynet.

Mistænker omstridt byggefirma

Det er virksomheden DS Byggeri, der har hovedsæde i Aars, der har været genstand for urolighederne på byggepladsen på Nørrebro, og det er netop den virksomhed, som Arbejdstilsynet mistænker for at overtræde skattereglerne.

Under kontrolbesøget 21. november skyndte to personer fra DS Byggeri at sætte sig i en litauisk indregistreret varevogn og køre fra byggepladsen, selvom Arbejdstilsynet forsøgte at komme i kontakt med dem.

Til gengæld var ejeren af DS Byggeri, Donatas Aleksandravicius, til stede sammen med en række litauiske byggearbejdere, skriver 3F.

Flere sager om løndumping

Hele balladen på Lundtoftegade startede som en faglig sag, hvor københavnske fagforeninger har opdaget overenskomststridige løn- og arbejdsvilkår hos DS Byggeri.

Siden tog sagen en voldsom drejning, da to fagforeningsfolk tilsyneladende blev banket af et tæskehold, da de aftenen inden stilladsoptøjerne var på byggepladsen for at dokumentere forholdene.

Fagbladet 3F har tidligere fortalt, at DS Byggeri også står midt i en sag om underbetaling og social dumping i Aarhus, hvor de risikerer at ende i Arbejdsretten.

Kigger aftaler efter i sømmene

Det er totalentreprenøren Dansk Boligbyg, der står for opførelsen af seniorboliger på den udskældte byggeplads på Nørrebro, og her afventer administrerende direktør Anton Nørgaard resultatet af den fagretslige sag, der kører mod underentreprenøren DS Byggeri.

DS Byggeri er blevet opsagt på byggepladsen på Lundtoftegade, men arbejder stadig for Dansk Boligbyg andre steder i landet.

- Vi er i gang med at kigge vores øvrige aftaler med DS Byggeri efter i sømmene for at vurdere, hvad der skal ske med dem, siger Anton Nørgaard til 3F.

- Det er et krav i vores aftaler, at man følger dansk overenskomst. Men vi kan som virksomhed ikke tvinge os adgang til deres bogholderi. Vi kan bede om dokumentation for, at tingene er i orden, og vurdere, om vi tror på de ting, som vi får, fortsætter han.

Ballade om stillads

En del af balladen omkring DS Byggeri handler også om anklager om et livsfarligt stillads.

Det seks etager høje stillads blev væltet i sidste uge, da flere hundrede stilladsarbejdere protesterede over forholdene på byggepladsen.

Efterfølgende kom det frem, at Arbejdstilsynet har været på kontrolbesøg på byggepladsen to gange, i maj og november i år, uden at kunne konstatere overtrædelser af arbejdsmiljølovgivningen.

Det er på det ene af de kontrolbesøg, 21. november, at Arbejdstilsynet fandt de mistænkelige skatteforhold hos DS Byggeri.

Fagbladet 3F har været i kontakt med Arbejdstilsynet, men de ønsker ikke at uddybe deres mistanke mod DS Byggeri.

Gennemgik fejl og sikkerhedsmangler

Byggefagenes Samvirke har netop holdt pressemøde, hvor en række byggefolk og en ekspert i stilladsopsætning gennemgik det omstridte stillads og påpegede en lang række fejl og sikkerhedsmangler.

Peter Brøsner, der underviser i opsætning af stilladser, pointerede blandt andet, at der var fare for nedstyrtning, at ansatte har arbejdet uden hjelm, og at stilladset ikke var monteret korrekt, så det var i fare for at falde ned i uvejr og ramme bygningsarbejdere eller forbipasserende.

Det har indtil nu ikke været muligt for hverken Fagbladet 3F eller TV2 Nord at få en kommentar fra Donatas Aleksandravicius fra DS Byggeri. Han har tidligere afvist at udtale sig om sagen.


Seneste nyt

fra Nordjylland