Nordjysk museum med på ny digterrute
Johannes V. Jensen & Thit Jensen Museet i Farsø er med på den nye digterrute.
Johannes V. Jensen & Thit Jensen Museet i Farsø repræsenterer Nordjylland i nyt projekt, der inviterer danskerne ud i naturen for at opleve litteraturen.
Nu får danskerne mulighed for at komme ud i naturen og sanse, læse og opleve en perlerække af de største danske forfattere på en helt ny måde.
Med 5,7 millioner kroner i ryggen fra Nordea-fonden skal der nu udvikles et landsdækkende net kaldet Danske digterruter, der inviterer danskerne ud i naturen for at opleve litteraturen. Det sker gennem et nyt samarbejde mellem forskere fra SDU og 19 digterhjem, museer, foreninger, selskaber med videre.
Nordjylland er repræsenteret på Danske digterruter ved Johannes V. Jensen & Thit Jensen Museet i Farsø.
Og her glæder museumsleder Peter Hørup sig over, at museet er indbudt til at være med i projektet.
- Det skaber opmærksomhed omkring litteratur og landskaber at flytte forfatterne ud i naturen, siger Peter Hørup.
Han understreger, at projektet er helt nyt, og der skal udvikles på det, og det arbejde indledes i slutningen af februar.
Men han giver som eksempel, at Johannes V. Jensen var meget engageret i naturfredningen af Dollerup Bakker og også aktiv i Danmarks Naturfredningsforening, og det vil kunne indeholdes i den vesthimmerlandske del af digterruten.
- Johannes V. Jensen var meget optaget af at bevare natur og kulturværdierne i landskaberne, siger Peter Hørup.
Skabe oplevelser i Vesthimmerland
Han håber, at Danske digterruter kan være med til at trække flere gæster til museet og skabe nogle oplevelser i Vesthimmerland omkring de naturværdier, der er i området.
Digterruterne skal udvikles i forskellige natur- og landskabstyper samt i udvalgte byer og bydele, så stort set alle egne af landet samt en række biotoper er repræsenteret, ligesom de litterære stemmer og bidrag trækker linjer fra 1700-tallet til i dag.
Projektets leder, professor Johs. Nørregaard Frandsen, H.C. Andersen Centret ved SDU, siger:
- Vi ser frem til forhåbentligt at åbne endnu flere danskeres øjne for, hvilken rigdom af litteratur og landskaber den danske kultur- og naturarv byder på. Med Danske digterruter sætter vi fokus på, hvordan vi som mennesker er formet af vores sprog, kultur og historie men også af vores natur og landskaber.
Det forventes, at den første digterrute kan åbne allerede til sommer.
De 19 digtere:
B.S. Ingemann, Carit Etlar, Emil Aarenstrup, H.C. Andersen, H.A. Brorson, Ambrosius Stub, Henrik Pontoppidan, Holger Drachmann, Jeppe Aakjær, Johannes Jørgensen, Johannes V. Jensen, Thit Jensen, Kaj Munk, Karen Blixen, Martin A. Hansen, Steen Steensen Blicher, Tove Ditlevsen, Dan Turèll og Michael Strunge.
De 19 partnere:
Aakjærselskabet, Aarestrup Hus og Forening, Baggårdsteatret og Johannes Jørgensen Selskabet, Carit Etlar Selskabet/Museerne i Fredericia, Drachmann Selskabet, H.C. Andersen Centret, Johannes V. Jensen Museet, Karen Blixen Museet, Københavns Museum, Landsforeningen Martin A. Hansen, Museum Silkeborg og Herningsholm Museum, Pontoppidan Selskabet, Kaj Munks Præstegaard/Ringkøbing Skjern Museum, Sorø Kunstmuseum og Ingemann Selskabet, Taarnborg i Ribe og Øhavsmuseet i Faaborg.