To nordjyske kommuner vinder kulturstøtte

To nordjyske kommuner får økonomisk og faglig støtte til at styrke kulturarven. Kulturarven skal bruges til at til at tiltrække og fastholde borgere og skabe lokal stolthed.

Landets kommuner har bejlet til Kulturstyrelsen og Real Dania for at få fingre i ekstra støttekroner til at styrke kulturarv. Brønderslev og Vesthimmerland kommuner er blandt de fem vindere af økonomisk støtte fra Kulturstyrelsen.

Helt konkret går støtten i Brønderslev kommune til at oplive byrum og nogle enkelte bygninger, der er ombygget til ukendelighed. I kommunen vil de stoppe udflytningen og få gang i et stagnerende handelsliv. Derudover så skal pengene også bruges til aktiviteterne omkring herregården på Store Nibstrub.

Vesthimmerland kommune vil undersøge, hvordan kulturarv og bygningsarven i Aars og fire andre byer kan skabe liv.

Kulturminister Bertel Haarder (V) glæder sig over, at kommuner fordelt over hele landet har øje for, at kulturarven kan benyttes til udvikling af det nutidige og fremtidige liv i bysamfund uden for hovedstaden eller i landområder:

-Kommunerne har et stort ansvar for de historiske huse. Det er derfor dejligt at se, at de kommer med ideer til, hvordan de kan benytte den byggede kulturarv til at skabe nye muligheder - som det f.eks. er set i Silkeborg og Aalborg, hvor gamle industribygninger har fået nyt liv. Det er jo en fornøjelse at se, hvordan kultur og erhverv blomstrer i den tidligere papirfabrik i Silkeborg og langs havnen i Aalborg, hvor et tidligere kraftværk sprudler af kultur og idræt, siger Bertel Haarder.

Administrerende direktør i Realdania Jesper Nygård glæder sig over, at kommunerne aktiverer kulturarven som ressource.

-De tidligere projekter med kulturarvskommuner viser, at den måde at arbejde på sætter gang i en positiv udvikling. Det gavner bosætning og erhverv, når stat, kommune og private på den måde går sammen om at gøre kulturarv til en strategisk del af en kommunes udvikling, siger Jesper Nygård.

Første runde (2006) pegede Realdania og Kulturarvsstyrelsen på: Haderslev, Hjørring, Hvidovre og Aalborg kommuner.

I anden runde (2008) faldt valget på Mariagerfjord, Halsnæs og Vordingborg kommuner, samt det Sydfynske Øhav, som er et formaliseret samarbejde mellem Faaborg-Midtfyn, Ærø, Langeland og Svendborg kommuner.

I tredje runde (2015) har Realdania og Kulturstyrelsen valgt Næstved, Aabenraa, Greve, Brønderslev og Vesthimmerlands kommuner.

Seneste nyt

fra Nordjylland