LIGE NU:

Nyt projekt matcher højtuddannede med mindre virksomheder i hele Nordjylland

Nyuddannede akademikere fylder i ledighedsstatistikkerne i Aalborg. Samtidig har flere virksomheder i de mindre byer i Nordjylland svært ved at tiltrække højtuddannet arbejdskraft. Et nyt projekt skal matche virksomheder uden for de store byer med ledige akademikere.

Line Grønbæk kører hver dag 45 minutter fra hjemmet i Aalborg til arbejdspladsen som trainee hos vinduesproducenten Outline i Farsø. Hun er kandidat i IT Ledelse fra Aalborg Universitet, og hun gik ledig i fem måneder, efter hun var blevet færdiguddannet.

- Det var hårdt. Det der med at gå til samtaler, det bliver man god til lige pludselig, men det der med at finde motivationen og få afslag efter afslag, det er hårdt. Jeg tror også, der er mange, der går med det lige nu efter corona, men det hjælper at søge længere ud en gang imellem. Det kan jeg godt anbefale, siger hun.

For halvandet år siden blev hun ansat hos Outline. Virksomheden har i mange år kigget mod Aalborg, når de skal tiltrække arbejdskraft på kandidatniveau, for de fleste akademikere i Nordjylland er bosat i regionens største by.

- Vi så selvfølgelig helst, at de unge mennesker kom fra nærområdet og boede i Farsø, men det ved vi godt, at de ikke gør. De bor oftest i Aalborg, fordi de har læst i byen, så det er naturligt for os, at vi rekrutterer derfra, og det er også naturligt, at vi rekrutterer fra de uddannelser, der udbydes i Aalborg, for de dækker de ønsker og behov, vi har. Vi siger da til dem, at der er fine huse i Farsø, så vi håber da, at vi kan trække dem til Vesthimmerlands Kommune, siger Jens Sørensen, der er direktør i Outline, med et smil.

Hver tredje er ledig

I Aalborg har dimittendledigheden de seneste år været høj. I juni 2020 var en tredjedel ledige af medlemmerne under 30 år i Akademikernes A-kasse i Aalborg. Derfor er jobcentrene, de nordjyske kommuner og erhvervskontorerne i Nordjylland gået sammen om et nyt projekt, der hedder ”Vækst via viden 2.0”.

Her er formålet at fastholde flere af de højtuddannede i Nordjylland og sikre, at de bliver fordelt i hele Nordjylland og kommer ud i de mindre og mellemstore virksomheder i regionen.

- Vi står sammen om det her, og vi har en forventning om, at det gør, at dagsordenen bliver helt aktuel, også lokalt i kommunerne, siger Jesper Cetnie Rasmussen, der er leder af Jobhuset Aalborg.

Han fortæller, at de hos jobhuset råder ledige til at søge bredt – både fagligt og geografisk. Det betyder, at de skal have øje for, at de kan bruge deres kompetencer i andre jobs end dem, de måske havde regnet med, og så skal de sørge for også at kigge uden for de store byer:

- Det vigtigste er, at man forstår, hvad man skal bidrage med. Man skal være geografisk og faglig mobil. Der er for eksempel ikke særlig mange gymnasielærer-jobs lige for tiden, så hvis man gerne vil være det, så skal man måske se, om man kan bruge sine kompetencer på en anden måde. Man skal også være villig til at flytte sig, for jobsene er nogle gange uden for storbyen, siger Jesper Cetnie Rasmussen.

Nyuddannede har den nyeste viden

Hos Outline i Farsø har man i mange år tilbudt nyuddannede muligheden for at begynde i en trainee-stilling. Her er lønnen ikke lige så god som i en fuldtidsstilling, men man får muligheden for at fortsætte med at lære og prøve forskellige funktioner af i virksomheden, så man kan se, hvor ens styrker ligger.

- Vi får nogle ekstremt dygtige unge mennesker ind, som kommer med nogle værktøjer, som vi ikke har i virksomheden. Der er en masse, de mangler. De mangler erfaringen, og de mangler det at skulle arbejde i en virksomhed, men det skal vi nok lære dem. De kommer med en helt ny viden, for de kommer lige ud af universitetet og har lært de nye begreber, og det er vi ekstremt åbne over for, og vi tager imod dem og prøver at kombinere det, de kan med den måde, vi driver vores virksomhed, siger Jens Sørensen.

Virksomhedens nyeste trainee, Line Grønbæk, er netop blevet ansat i en fuldtidsstilling som digitaliseringsprojektkoordinator. Her skal hun være med til at sætte gang i virksomhedens online salgsplatform.

- Det er her, jeg skal bruge mine kompetencer fra min uddannelse, så vi kan se, hvor man skal sætte ind. Det glæder jeg mig rigtig meget til, siger hun.

290321 FO Klitsag i Skagen - Sønder Strand

play Klit-sag fra Skagen fortsætter: Kommunen kræver erstatning

Serenergy

play Russisk spion skal tre år i fængsel - og bliver udvist af Danmark

PH 100521 IN Restauratører mangler arbejdskraft Still

play Teststeder opsluger ung arbejdskraft: - Nogle restaurationer er desperate

20210510-143629-4-1920x1280we

play Fokus: Nordjysk uenighed om skrottede vacciner

290321 FO Klitsag i Skagen - Sønder Strand

play Klit-sag fra Skagen fortsætter: Kommunen kræver erstatning

Serenergy

play Russisk spion skal tre år i fængsel - og bliver udvist af Danmark

PH 100521 IN Restauratører mangler arbejdskraft Still

play Teststeder opsluger ung arbejdskraft: - Nogle restaurationer er desperate

Til forsiden

Til forsiden