LIGE NU:

Pumperne kører: Store regnmængder giver udfordringer i Løgstør og Aggersund

Den forhøjede vandstand forhindrer regnvandet i at løbe ud i fjorden igen.

Højvandssikringen på havnen i Løgstør har tjent sit formål: der er ikke konstateret nogen oversvømmelser på grund af den forhøjede vandstand efter de seneste dages stormvejr. Men blæsten har også bragt store mængder regn med sig, og det giver nu problemer på havnen i Løgstør og i Aggersund.

- Vandet kan ikke løbe tilbage i fjorden af sig selv på grund af den forhøjede vandstand, så vi bliver nødt til at løfte det over højvandssikringen med pumper, fortæller Anders Hansen, driftsassistent i Vesthimmerlands Kommune.

Han regner med, at de skal pumpe vand væk resten af dagen. Vandstanden forventes at toppe over middag med 1,50 over normalen. Det er cirka 20 centimeter lavere end prognoserne havde forudset, men det skaber altså stadig problemer.

Også i Aggersund er der problemer med de store regnmængder.
Her kan regnvandet fra områdets grøfter og åer ikke løbe ud i fjorden.
Resultatet er oversvømmede haver og marker på indersiden af diget.

- Der sidder en såkaldt kontraventil, hvor åen løber ud i fjorden. Når vandstanden i fjorden er så høj som nu, lukker ventilen, og så går åen over sine bredder, forklarer Anders Hansen.

En af de ramte er Inger-Lise Jensen, der kan se ud på en have, der står fuldstændigt under vand:

- I det mindste er det ikke saltvand. Det forhindrer diget. Men det er godt, at kommunen pumper vandet ud for ellers ville det blive rigtigt træls til sidst. Når vandet står blankt i haven er det jo til at leve med. Så længe huset ikke bliver ramt.