LIGE NU:

Sheltertur hitter: Flere overnatter i naturen

I år har rekordmange danskere valgt at booke en overnatning i et shelter. Det mærker man også her i Nordjylland, hvor der er rift om pladserne flere steder.

Ved shelterpladsen ved Lille Vildmosecentret er familien Alsmith fra Hvidovre ved at pakke soveposer og liggeunderlag sammen. De har overnattet i et af de tre sheltre, der er placeret ved centret.

- Det har været super fedt. Der har været stille om natten og masser af frisk luft, siger Adrian Alsmith, der til dagligt arbejder som forsker.

Familien på fem bruger gerne sommerferien i Danmark, og denne sommer har de både sovet i telt og shelter på deres tur rundt i sommerlandet.

- Vi vil gerne ud i naturen og se dyr og have ro. Bare være sammen uden for meget stress og for mange planer. Vi går nogle ture, vi tænder bål og vi hygger os sammen, siger Inge Alsmith, der er rådgiver i Forsvaret.

 

Tilbage til rødderne

Flere og flere danskere vælger at sove i naturen. I første halvdel af 2020 har 108.000 danskere booket en overnatning i et shelter. I sommerferieperioden er der 32.000 bookinger, og det er det højeste antal nogensinde. Det viser tal fra Naturstyrelsen.

- Der er ingen tvivl om, at det med at sove i shelter, det er et hit i de her år. Det er en tendens, vi har set, der vokser mere og mere. Jeg tror, det har noget at gøre med, at vi i vores travle dagligdag sidder bag en computer og er omgivet af elektronik hele tiden, og når vi så har fri, så vil vi gerne tilbage til rødderne, siger Michael Tams Engberg, der er naturvejleder ved Lille Vildmosecentret.

Han fortæller, at centrets sheltere næsten er booket for sommeren, så når det ene hold rykker ud, så rykker det næste ind. Det mærker de også i Testrup ved Aalestrup. Her ligger Herberget Testrup Gl. Skole, som består af et herberg og en shelterplads med fire sheltere.

- Der har været flere, og i år ved de også, at de skal booke en plads for at komme at overnatte, så man kan ikke bare komme forbi og få en plads, som man har gjort de andre år, siger Elly Riis, der er frivillig på herberget.

Både børnefamilier og ældre

Herberget ligger på hærvejen, og derfor kommer der mange vandrere forbi. Normalt har det særligt været ældre, men i år er der også mange børnefamilier, der tager en overnatning i shelteret eller på herberget.

- Det er både unge og seniorer og børnefamilier i år, så det er meget blandet, siger Erna Dalgaard, der er frivillig på herberget. Hun husker særligt to besøgende, der kom forbi i sidste uge:

- Der var to friske fyre fra København, som var vældig glade for at komme herover til Jylland og opleve naturen og Jomfru Ane Gade i Aalborg, for der havde de også været forbi, siger hun med et smil.

Hvis man selv har lyst til at overnatte en nat i et shelter, så kan man se en oversigt over shelterpladser på hjemmesiden udinaturen.dk.

310721 Knivstik Vejgaard Kroen

36-årig stukket i mave og ben efter slagsmål

310721 Regn

DMI: Risiko for lokale skybrud og torden i Himmerland

p-bøder

play Lasse blev bombarderet med p-bøder, efter han havde købt en nummerplade med teksten ´ukendt´: Nu har han vundet sag over parkeringsselskab

310721 FO Danmarks første vandsøgshund

Walther er Danmarks første vandsøgshund

310721 Knivstik Vejgaard Kroen

36-årig stukket i mave og ben efter slagsmål

310721 Regn

DMI: Risiko for lokale skybrud og torden i Himmerland

Til forsiden

Til forsiden