Signes mand har arvet historisk gods – nu skal det renoveres for millioner

Det 500 år gamle Lerkenfeldt Gods ved Farsø står over for en omfattende renovering, før Signe og familien kan flytte ind.

Nogle gange føler Signe Gruelund sig lidt som Baronessen fra Benzintanken. 

En kvinde, der via tilfældigheder er havnet på et gods og nu skal finde sig til rette i de nye omgivelser.

Det lå da heller ikke i kortene, at den unge Signe, der boede på Nørrebro i København og arbejdede i Nørgaard på Strøget, ville flytte til Nordjylland og være med i spidsen for en omfattende renovering af et historisk gods.

Se ”Signe og Godset” her – artiklen fortsætter under programmet.

Program: Signe og Godset

Men alt ændrede sig, da Signe mødte Mikkel, der dengang hed Kjeldsen til efternavn, gennem fælles venner en aften i byen.

- Det var ”meant to be”. Der gik ikke mere end en måned, før vi boede sammen, siger Signe Gruelund og smiler.

Signeogmikkel_005
Foto: Privatfoto

Mikkel Johansen er arving til Lerkenfeldt Gods, der har været i Kjeldsen-slægtens eje siden 1775. Hans far var den kendte landbrugspolitiker og tidligere Farsø-borgmester H. O. A. Kjeldsen.

Mikkel har det bedst uden for rampelyset, og derfor er det Signe, der fortæller om det store renoveringsprojekt.

Skulle bare lige ”friskes op”

Familien, der består af Signe, Mikkel og deres tre børn, flyttede ind på Lerkenfeldt Gods, da Mikkels far kom på plejehjem i 2019.

Egentlig var planen bare at ”friske rummene op”. Men da ydermuren begyndte at løsne sig, kunne de godt se, at det ikke ville blive helt så enkelt, som de troede.

- Vi fandt ud af, at vi skulle i gang med en kæmpe-kæmpe-renovering, siger Signe Gruelud.

Signe viser sin datter, hvordan det går med renoveringen.

Renoveringen af et af de største projekter af sin slags i Danmark, og det støttes af Slots- og Kulturstyrelsen som et pilotprojekt.

Formålet med pilotprojektet er at undersøge, hvordan man kan tage hånd om nødlidende bygninger i landets yderområder samt finde metoder, der kan begrænse tab af vigtige historiske værdier.

Mikkel er bygherre, mens Signe er PR-ansvarlig for projektet. Selvom det er dem, der skal bo der, er det meget begrænset, hvad de får lov til at bestemme.

Lerkenfeldt Gods er nemlig fredet, og det eneste, de selv må afgøre, er hvor og hvordan møblerne på godset skal stå.

Alt, der kan bruges igen, bliver restaureret.

- Det rum, jeg er mest spændt på, er spiserum og køkken. Ligegyldigt hvor mange rum, man har, så er det altid i køkkenet, hverdagen foregår, siger Signe Gruelund.

Djævel og spøgelse

Undervejs er der dukket overraskelser op. En af dem er en djævel og et kors på væggen i spisestuen.

- Vi syntes begge, at det var mærkeligt, og vi var lidt triste over, at han kom frem, siger Signe Gruelund, der dog blev beroliget af en præst.

Denne djævel dukkede op under renoveringen.
Denne djævel dukkede op under renoveringen.

- Præsten fortalte, at det var normalt, at han var skåret ind i træværk i kirker, og hvis man havde et kors over ham, så havde man styr på det onde, fortæller hun.

Hvor Signe har det lidt svært med djævle-figuren, generer det hende ikke, at der tilsyneladende bor et spøgelse på godset.

Da Signe havde tømt det rum, som spøgelset efter sigende holder til i, tog hun til Sjælland i et par dage. Da hun kom tilbage, var ruden i vinduet til rummet smadret.

I de 20 år, Signe og Mikkel har været sammen, har der været to svaner i voldgraven, men den dag, hvor ruden var smadret, var der pludselig tre.

- Det var da lidt specielt og særligt. Man kan tolke det på mange måder, og jeg har selv valgt at tolke det som om, at spøgelset måske har givet slip, for nu har hun fundet ro i, at vi er landet her, siger Signe.

Kort tid efter var der igen kun to svaner på Lerkenfeldt.

”Magter jeg det?”

Foreløbigt er der gået fire år med forundersøgelser, inden selve renoveringen af Lerkenfeldt overhovedet begyndte.

Mens renoveringen står på, bor familien i et nærliggende hus. Hvor længe det varer, ved de endnu ikke. Et godt bud på tidshorisonten er fire-fem år.

Hvad det i alt kommer til at koste, ved Mikkel og Signe heller ikke, men det er ikke utænkeligt, at parret selv skal lægge et pænt tocifret millionbeløb i projektet – og hertil kommer støtten fra Slots- og Kulturstyrelsen.

- Nogle gange tænker jeg ”magter jeg det? Tør jeg?” Men man kan jo ikke andet end at blive forelsket i stedet, siger Signe Gruelund.

Nogle gange kniber hun sig selv i armen over at være havnet lige her, på Lerkenfeldt Gods, som hun føler en stærk tilknytning til.

- Det er vildt og spændende, og jeg er sikker på, at vi lander eventyret et godt sted, siger hun og smiler.

Se Signe og Godset længere oppe i artiklen eller på TV2 Nord Salto søndag 27. august klokken 19.45.


Seneste nyt

fra Nordjylland