Stjerneforsker om vildt fund: - Det er far og søn
Foto: Torben Hedemose / TV2 Nord
Et fund i Vesthimmerland fra 1890'erne er påvist som far og søn. Men lige nu befinder skeletterne sig i København.
Forskningen i DNA bliver hele tiden forfinet, og for nylig har den påvist, at to skeletter, som blev fundet i en køkkenmødding i Ertebølle i 1890’erne, er far og søn.
Dengang fandt man skelettet af en 40-årig mand - og senere fandt man også skelettet af en toårig dreng.
- Barnet bliver taget op, men det er altså også i meget dårlig forfatning. Der er hele kranieskallen i små bitte dele, så nogle børneknogler er jo ikke ret stabile, siger Louise Villadsen, Arkæolog og leder af Stenaldercenter Ertebølle.
Tidligere i år blev man færdig med en stor dna-undersøgelse, som kiggede på overgangen fra jægerstenalderen til bondesamfundet - cirka 4000 år før vores tidsregning.
Undersøgelsen blev ledet af den anerkendte stjerneforsker og professor Eske Willerslev, hvor man altså fandt ud af, at skeletterne tilhørte far og søn.
- Vi tog noget, der hedder petrous-knoglen. Den her knogle er den mest kompakte knogle i hele vores krop. Det er den, der blev dannet allertidligst. Derfor er DNA'et specielt godt velbevaret i petorus-knoglen. Der kan man så tage den knogle ud, og så kan man opløse den, og så udvinde DNA'et. Det kan sige noget om, hvor nært beslægtet er to individer med hinanden. Og der finder man ud af, at det er far og søn, fortæller Eske Willerslev.
Drømmer skeletterne hjem
Netop den opdagelse gjorde indtryk på lederen af centeret i Ertebølle, da de to skeletter pludselig blev til mere, end de hidtil har været.
Skeletterne ligger dog i København på Panum Instituttet - det kommer de ikke til permanent, hvis det står til Louise Villadsen.
- Jeg drømmer selvfølgelig om, at de skal hjem til Ertebølle. I en eller anden forstand skal de i hvert fald have lov til at fortælle deres historie, lige her, hvor den har udspillet sig, fortæller hun.