LIGE NU:

Strandby Skole rives ned: Borgerne håber på grøn oase

Strandby ved Farsø er blevet for lille til en skole, og siden 2018 har byens skolebygninger stået tomme. Nu rives de ned til fordel for det, borgenre håber bliver et nyt, grønt samlingssted.

I 2016 var det slut med folkeskole i den lille by Strandby i Vesthimmerland. Lokale kræfter fik i stedet etableret en friskole, men i 2018 måtte man sande, at elevgrundlaget ikke var tilstrækkeligt, og skolen måtte dreje nøglen om - igen. Siden har bygningerne stået tomme.

Og nu er det endegyldigt slut for skolen, som gennem 50 år har haft elever i klasseværelserne. Bygningerne er nemlig ved at blive revet ned, så de ikke skal stå og forfalde og blive en skamplet i den lille by.

- Når man har gået og passet de bygninger i så mange år, er det trist at se dem blive knust. Men det er også godt, at de kommer væk nu, siger Bjarne Jensen, som i 30 år, fra 1979 til 2009, var pedel på skolen.

- Jeg har mange gode minder herfra. Det var en god arbejdsplads, siger den pensionerede pedel.

 
 
Foto: Mette Kristensen

Ønsker sig et nyt samlingssted

Nu hvor skolen altså ikke længere er byens naturlige samlingspunkt, håber borgerforeningen, at det kan lykkes at skabe et nyt sted, hvor byens knap 300 indbyggere kan mødes.

- Vi er da kede af at miste vores skole, men det er også dejligt, at der bliver ryddet op nu. Vi håber, at det kan blive en lille naturperle, et nyt samlingssted, siger Karl-Christian Serritzlew, som er formand for Strandby Borgerforening.

 
 
Foto: Mette Kristensen

Borgernes ønske er, at den gamle børnehavebygning, som bliver stående, kan bruges til en form for aktivitetshus som supplement til de aktiviteter, der foregår i byens hal. Samtidig håber de, at der kan blive plantet træer, buske og andet grønt på området og gøre det til et attraktivt sted for byens borgere at mødes.

Det forventes at nedrivningsarbejdet er færdigt inden sommerferien.