Succes med genskabt sø: Havørne yngler i Vilsted
Foto: Kim Skelmose (Dansk Ornitologisk Forening)
For 13 år siden blev Vilsted Sø i Vesthimmerland genskabt, og arbejdet har båret frugt. Nu er havørneunger nemlig observeret ved søen.
Vilsted Sø er en af Nordjyllands største ferskvandssøer, og søen har et rigt dyre-, plante- og fugleliv. De seneste fire år er havørne ofte blevet observeret i området, men ørnene har ikke ynglet eller lavet reder omkring søen.
Indtil nu. To havørneunger er nemlig blevet udklækket i en rede ved Vilsted Sø, og ungerne er nu blevet så store, at de også er fløjet fra reden.
- Det er en stor glæde, at ørnene har fundet et sted ved søen, de synes om og har slået sig ned. Der er mange fugle i området, men havørnen er jo en ikonisk fugl, så den har selvfølgelig en vis opmærksomhed, siger Leif Lyngsø, der er skovfoged ved Naturstyrelsen Himmerland.
De to havørneunger bliver fulgt af Dansk Ornitologisk Forening, der har ring- og GPS-mærket de to unger, som har fået navnene Mette og Asvis. Ungerne har indtil videre været på ture til Vejlerne, Lille Vildmose og en tur til Sverige.
En af Danmarks største naturgenopretninger
Vilsted Sø blev genskabt for 13 år siden efter at have været tørlagt i 40 år, og det er en af Danmarks største naturgenopretninger. Søen er på 410 hektar, og derudover hører 440 hektar natur til området, der både består af enge, moser, løvskov og krat.
Det er et sundhedstegn, at havørne nu kan yngle i området, for det viser, at området er et attraktivt tilholdssted for vandfugle.
- Når havørne slår sig ned i et område, så er det fordi, forældrefuglene synes, at det her er et sted med ro, føde nok og egnede træer til at bygge rede, siger Leif Lyngsø.
Han fortæller også, at Naturstyrelsen for fem år siden valgte at kappe toppen af flere af træerne for at gøre dem mere egnede til redebyggeri. Alligevel er det først nu, det er lykkedes. De to havørneunger blev udklækket i en rede i maj, men Naturstyrelsen har ventet med at fortælle det til offentligheden, fordi ungerne har haft brug for fred i den første tid.
Nu er de mere end flyveklar og kan nemt komme på vingerne, og derfor fortæller Naturstyrelsen nu om de to nye havørneunger.
- Ørneungerne vejede 4,5 kilo ved ringmærkningen i maj måned. Når vi først går ud med det nu, så er det fordi man ikke må genere dem, når de er tilknyttet reden. Man venter til, de kan flyve rundt. Det er de første, der er mærket i Nordjylland, og det er spændende at kunne iagttage, hvad de gør, siger Leif Lyngsø.
Kvalitetsstempel
For ham er det her et eksempel på, at genskabelsen af søen i Vesthimmerland er lykkedes efter planen:
- Ørnene er et kvalitetsstempel. Det er ikke alle steder, de vil yngle, for det hele skal gå op i en højere enhed. Det er ikke noget, hverken den enkelte landmand, Naturstyrelsen eller kommunen kan gøre alene. Alle skal arbejde sammen, siger Leif Lyngsø.
Det er Naturstyrelsen, der står for den daglige drift af Vilsted Sø. Søen har fra start af været underlagt en større plan, der skal sikre både benyttelse af området og beskyttelse af natur og dyreliv.
Det gælder også havørnene. Her er det en balancegang for Naturstyrelsen at sikre, at ørnene får den nødvendige ro, især omkring redestedet, samtidig med at ørnene kan opleves af de besøgende gæster.