Her vækker regeringsudspil glæde
Regeringens nye udspil kan gavne uddannelser og de unge gevaldigt.
Regeringen er kommet med et udspil, hvor det skal være muligt for 17-årige - med et kørekort - at køre bil mellem klokken 05.00 og 20.00 uden ledsager.
Og det udspil kan de unge med flere godt lide.
- De tager rigtigt godt imod det, i hvert fald her i Aars hos Himmerlands Erhvervs- og Gymnasieuddannelser (HEG), lyder det fra TV 2 reporter Malthe Birger Jensen.
- Det er altså et sted, hvor der er omkring 1400 elever, som er fordelt på mange forskellige retninger.
Maskinmekanikere, elever osv. huserer til daglig på det værksted, hvor TV 2 reporteren er på besøg.
- Jeg tager cyklen fra Suldrup, som er en fem kilometer fra skolen, som jeg går på lige nu. Her til vinter er planen, at jeg skal køre med bus i skole, lyder det fra landbrugsmekaniker-eleven Sverre Oosterhof.
Han er 16 år, og han er ikke i tvivl om, at det vil betyde meget for ham, hvis det bliver muliggjort, at 17-årige kan køre alene i en bil.
- For mig vil det jo være en kæmpe mulighed, for det er lidt en hård tjans at cykle i skole hver dag. Et kørekort, og selv kunne køre i bil, vil gøre det noget nemmere for mig at komme i skole.
- Også på min fremtidige læreplads, forklarer Sverre Oosterhof.
Se interviewet med Sverre herunder:
Transporttid fylder meget hos de unge
Udspillet fra regeringen bringer også glæde frem hos HEG-direktør Ulf Givskov Bender.
- Jeg synes, at det er megagodt, at vi i fremtiden kan få løst nogle af de der problemer, der er i det her område, indleder direktøren.
- Den her geografi, hvor den kollektive trafik er svær at få til at give mening for de unge i forhold til skolen og deres fritidsaktiviteter.
Han kan mærke, at transportmuligheder og mobilitet fylder meget hos de unge.
- Særligt transporttiden fylder meget for de unge i dag. Det kan godt være, at du går i en klasse med nogen, der har en fritidsaktivitet, men hvis du ikke kan komme hjem med bussen om aftenen, så tager du ikke afsted sammen med dem.
- Så får du ikke det der sociale sammenhold, og der er faktisk også undersøgelser, der viser, at transporttiden har en direkte sammenhæng med risikoen for, at du ikke gennemfører din uddannelse, siger direktøren for HEG.
For Sverre er det en forholdsvis kort rute, han har til skolen, men alligevel vil rejsetiden være utroligt lang, når vinteren kommer, og han skal med bussen.
- Hvis jeg tager bussen her til vinter, så tager det cirka tre kvarter at komme til Aars, og jeg vil også være på skolen 20 minutter før skolestart. Det er jo ikke perfekt, slutter Sverre Oosterhof.
I regeringens udspil vil der være en nultolerance overfor promille, hvilket vil sige, at de 17-årige slet ikke må have alkohol i blodet, hvis de har tænkt sig at styre et køretøj. Her gælder promillen op til 0,5 altså ikke.