Vesthimmerlands Kommune tvinger syg tømrer i arbejde to måneder før pension
Foto: Ivan Hansen
Selv om 65-årige Hans Pedersen er blevet erklæret uegnet til arbejdsprøvninger, vælger Vesthimmerlands Kommune alligevel at sende ham i en bare to måneder, før han kan gå på pension. Det har fået en byrådspolitiker op af stolen.
I to år har den tidligere tømrer Hans Pedersen fra Aars været sygemeldt efter en voldsom skulderskade, han fik, da han faldt ned fra en stige under sit arbejde i august 2015. En skade, der siden da har givet ham kroniske smerter og gjort det umuligt for ham at passe et arbejde.
Den 1. april kan han endelig gå på pension efter et langt arbejdsliv - men inden da vil Vesthimmerlands Kommune alligevel have den 65-årige mand sendt i en sidste arbejdsprøvning, selv om både Hans Pedersens læge og fagforeningen 3F fraråder det.
Det skriver Fagbladet 3F.
- Jeg har ondt hver dag, og vågner flere gange om natten på grund af smerter. Hvis jeg er aktiv i mere end en halv time, begynder smerterne at komme, og så er jeg nødt til at holde pause i en time, før de går væk igen, siger Hans Pedersen til Fagbladet 3F.
Han kom i arbejdsprøvning første gang i 2016, men det var ingen succes for den tidligere tømrer.
- Jeg tror, jeg var af sted i ikke engang to uger. Der kunne jeg ikke engang skubbe en pind gennem - så det var sådan set ved at være værre, end det var fra starten, husker Hans Pedersen om den oplevelse.
- Har aldrig set noget lignende før
Den 65-årige tidligere tømrer er af flere omgange blevet vurderet af læger, der alle fastslår, at han ikke kan deltage i arbejdsprøvninger. Ifølge hans patientjournal vil den “mindste belastning af højre skulder øge risikoen for markant kronisk smerteforværring betragteligt”.
Jeg har ikke oplevet noget lignende før. Selv om jeg har set mange slemme sager, så synes jeg godt nok, at det her er ved at slå alt.
Lars Hvilsted, 3F
Efter arbejdsprøvningen i 2016 accepterede Vesthimmerlands Kommune da også, at det ikke duede med en arbejdsprøvning. Derfor undrer det både Hans Pedersen og hans sagsbehandler hos 3F, at kommunen nu alligevel så tæt på Hans' pension vælger at sende ham ud i endnu én - også selv om han dog skulle undgå at belaste den dårlige skulder i denne jobprøvning.
- Jeg har ikke oplevet noget lignende før. Selv om jeg har set mange slemme sager, så synes jeg godt nok, at det her er ved at slå alt, siger Lars Hvilsted, socialrådgiver ved 3F.
Vesthimmerlands Kommune er nemlig ikke forpligtet til at sende Hans Pedersen i arbejdsprøvning igen - det ligger bare som en mulighed i lovgivningen.
Byrådspolitiker ind i sagen
"Chikane på højeste plan".
Så klar er meldingen fra byrådsmedlem i Vesthimmerlands Kommune, Rasmus Vetter (S), som nu går ind i sagen for at få Hans Pedersens arbejdsprøvning aflyst igen.
- Jeg kan slet ikke se, hvad han skal ud for, når han skal på pension om en halvanden måned. Selvfølgelig kan jeg se, at man skal gøre det efter lovgivningen, men man behøver ikke at gradbøje lovgivningen så hårdt over for en mand i den her situation, siger Rasmus Vetter.
Et tilbud, ingen tvang
Ifølge borgmester i Vesthimmerlands Kommune, Per Bach Laursen (V), er der dog ikke tale om tvungen arbejdsprøvning, men derimod et tilbud og en service fra kommunens side.
Han udtaler sig ikke om enkeltsager, men taler derimod generelt om tilbuddene i Vesthimmerlands Kommune.
- Det her handler om et tilbud til en borger, hvis man gerne vil tilbage på arbejdsmarkedet. Måske kommer tilbudet kort inden pension, men der skal man så måske lige forventningsafstemme mellem borger og jobcenter, siger Per Bach Laursen, der har fået oplyst, at kommunen har tilbudt Hans Pedersen et praktikforløb.
- Der er faktisk rift om de her tilbud om praktikforløb, men er der en borger, som ikke har lyst til at tage imod tilbuddet, er der ikke noget i vejen for at give det til en anden, siger borgmesteren.