Vildsvin på afveje: Naturstyrelsen politianmelder formodet udsætning i Himmerland
Foto: Morten Juhl / Ritzau Scanpix
Flere meldinger om en større gruppe vildsvin i Himmerland resulterer nu i en politianmeldelse.
Naturstyrelsen har tirsdag politianmeldt en formodet udsætning af 35 vildsvin nær Gatten i Himmerland. Siden midten af juli er der flere jægere, der har observeret en større gruppe vildsvin i området. Et område hvor der normalt ikke er vildsvin.
Naturstyrelsen vurderer på baggrund af vildsvinenes adfærd, at dyrene ikke er opvokset i det fri, men snarere er opvokset i fangenskab og er blevet sluppet ud i naturen. Og det er den betragtning, der nu har fået styrelsen til at anmelde den formodede handling.
- Vi ser normalt ikke vildsvin på den frie vildtbane i Himmerland, og der er umiddelbart ikke registreret større hold af vildsvin i nærheden, hvorfra de kan være undsluppet. Lokale jægere fortæller, at vildsvinene ikke udviser den skyhed overfor mennesker, som ellers normalt kendetegner vildsvin i naturen, og dermed må de formodes at være vokset op i fangenskab. Da der kan være tale om ulovlig udsætning, meldes sagen til politiet, som kan efterforske sagen, siger kontorchef i Naturstyrelsen Mads Jensen.
Det er ikke tilladt at udsætte i naturen uden Miljøstyrelsens tilladelse.
Risiko for afrikansk svinepest
Flere af vildsvinene meldes allerede nedlagt af jægere i området. Men det er vigtigt, at der kommer styr på alle de undslupne dyr, da der er risiko for, at de kan sprede afrikansk svinepest.
Afrikansk svinepest er en alvorlig og smitsom virussygdom, der rammer både vildsvin og tamsvin, og det kan få store økonomiske konsekvenser, hvis der konstateres afrikansk svinepest i Danmark. Bare et enkelt konstateret tilfælde vil resultere i, at al eksport af svinekød til lande uden for EU stoppes.
- Afrikansk svinepest kan spredes via fødevarer, der indeholder afrikansk svinepest. Smides rester af disse fødevarer i naturen, hvor der findes vildsvin, vil de æde madresterne, og de kan herved blive smittet med sygdommen. Er der ikke vildsvin i naturen til at æde madresterne elimineres denne smitterisiko, siger Stig Mellergaard, der er souschef i dyresundhed ved Fødevarestyrelsens.