01:53

I dag er det ifølge kalenderen den første vinterdag. Det betyder vi skal til at vende os til at der kan være glatte veje - i dag ankom noget af det vejsalt, der skal sikre de nordjyske veje Video: Stefan Kjærgaard

Foto: Stefan Kjærgaard

1 af 2

100.000 tons salt kommer til Aalborg

Et samarbejde mellem Aalborg Havn og Akzo Nobel Salt betyder at op mod 100.000 tons salt over vinteren lander i Aalborg.

8000 ton vejsalt blev torsdag losset på Aalborg Havn. Det store saltbjerg, der skal være være med til at sikre farbare veje vinteren igennem er blot en af mange forsendelser, der over de næste måneder lægger til kaj i Aalborg.

Det er den hollandske virksomhed Akzo Nobel Salt, der også har en afdeling i Mariager, der har indgået aftale med Aalborg Havn om, at det er her de voldsomme mængder salt - op mod 100.000 tons denne vinter - skal losses.

Akzo Nobel har sin egen havn og et stort lager i mariager, men der er ikke dybt nok til at skibene, der anløber med mellem 5000 og 20.000 tons salt, kan komme ind.

- Så dybden er naturligvis hovedårsagen til, at vi har lavet et samarbejde med Aalborg Havn, men derudover tilbydes der også god service, og der er gode faciliteter i forhold til kraner, siger Kim Holleufer, der er salgschef i Akzo Nobel Salt.

Fra Aalborg bliver den megen salt fragtet via lastbiler ud til kunder i hele Jylland og Fyn, ligesom lageret i Mariager bliver fyldt med salt losset i Aalborg.

Det tog 10 timer at losse de 8000 tons der anløb Aalborg Havn torsdag, så der var nok at lave for de ansatte på havnen.

Når de store mængder salt bliver kørt ud på de nordjyske og danske veje, fremmer det fremkommeligheden, men det risikerer også at skade bilerne. Vi har talt med FDM, der giver gode råd til hvordan man undgår skader på bilen fra vejsalt. Den artikel kan du læse ved at klikke herunder.

Læs også Gode råd, inden skaden er sket: Sådan beskytter du din bil mod salt