18-årige Nadia skal udvises: - Jeg risikerer at blive dræbt i Syrien
Flere syrere fra Damaskus-provinsen står i øjeblikket til at blive hjemsendt, fordi de danske udlændingemyndigheder vurderer, at forholdene i og omkring hovedstaden er forbedret.
18-årige Nadia Doumani sidder flittigt lørdag middag og arbejder på en matematikaflevering, der skal afleveres i den efterfølgende uge. I øjeblikket har hun dog svært ved at koncentrere sig om andengradsligninger og koordinatsystemer.
Jeg risikerer jo at blive dræbt.
Nadia Doumani;Studerende
Fra den 8. september skal den syriske kvinde nemlig hjemsendes. Det står klart, efter hun mandag modtog en nedslående besked i Eboks.
'Du har ikke længere ret til at opholde dig i Danmark, fordi vi har nægtet at forlænge din opholdstilladelse'.
Sådan lyder den klare besked efterfulgt af:
'Du skal derfor som udgangspunkt udrejse af Danmark senest den 8. september 2021'.
Frygter for sit liv
Nadia Doumani føler sig ellers fuldt integreret i Danmark. Hun studerer til dagligt på Aalborg City Gymnasium, hvor hun er i gang med en to-årig STX-uddannelse. Ved siden af skolen er hun tjener på en restaurant. Lige nu er det dog hverken job eller uddannelse, der fylder mest i hendes tanker.
– Jeg frygter at blive sendt tilbage til Syrien, fordi vi flygtede fra torturen og forfølgelsen. Jeg risikerer jo at blive dræbt, siger Nadia Doumani.
Nadia kom til Danmark i 2016 på en midlertidig opholdstilladelse. Siden da har hun boet i Aalborg sammen med sin mor, far og lillebror. Selv mener hun ikke, at det er forsvarligt, at hun og andre syrere nu skal sendes tilbage. Samme opfattelse deler de hos Amnesty International i Aalborg.
- Det er virkelig, virkelig problematisk. Hvis man har været flygtet fra Syrien og kommer tilbage fra Syrien, så risikerer man tilbageholdelse og tortur. Der er love i Syrien, der gør, at man kan få frataget sit statsborgerskab og komme i fængsel, siger Hans Hüttel, der er kontaktperson i Amnesty International i Aalborg.
Arbejder ud fra et forsigtighedsprincip
Syrerne kan ifølge Udlændingestyrelsen godt hjemsendes, idet forholdene i og omkring Damaskus gradvist er blevet bedre, og integrations- og udlændingeordfører hos Socialdemokratiet Rasmus Stoklund fortæller, at EU’s asylstøttekontor har samme holdning.
- Det er nu engang vilkårene i dansk asyllov. Når man ankommer til Danmark, så får man at vide, 'du er velkommen her, så længe der falder bomber ned, der hvor du kommer fra'. Når der så ikke falder bomber der, så skal man rejse hjem, lyder det fra Rasmus Stoklund (S).
Så Nadias frygt for at dø, den er helt ubegrundet?
- Jeg vil ikke stå at kommentere på en enkeltssag, som jeg ikke kender noget til. Man arbejder ud fra et forsigtighedsprincip om, at hvis der er den mindste risiko for, at man vil blive udsat for nedværdigende behandling, altså tortur eller lignende, så vil man ikke få inddraget sin opholdstilladelse, fortæller han.
Alligevel bliver frygten for Assad-styret hos Nadia større og større, som dagene går. Lige nu er fremtiden uvis for gymnasieeleven.
- Jeg kan ikke rigtig planlægge noget i forhold til min fremtid. Jeg kan heller ikke planlægge noget. Lige nu tænker jeg kun på i dag, og hvad der kommer til at ske i morgen, siger hun.
Det sidste punktum er måske ikke sat i afgørelsen, da Nadia Doumani, i samarbejde med sin advokat, vil anke afgørelsen fra Udlændingestyrelsen.