2000 nordjyske soldater skal have ny chef - hun hedder Susanne

Til oktober overtager oberst Susanne Kiholm Lund kommandoen over Trænregimentet fra oberst Jess Møller Nielsen.

- Om det betyder noget for mig personligt? Nej.

- Men for alle de kvinder med værneret, der kommer buldrende ind, og hvor mange også kommer til at blive i Forsvaret, så bliver jeg et synligt bevis på, at man kan blive chefen.

Ordene er oberst Susanne Kiholm Lunds. Hun er én af få kvinder i det militære chefniveau, der findes i Forsvaret. Og om små fire måneder - den 6. oktober for at være militaristisk præcis - bliver hun den blot anden kvindelige chef for et helt hærregiment i Forsvaret.

”Jeg har kommandoen”

Den dag overtager hun kommandoen over Trænregimentet og de omkring 2000 soldater, der gør tjeneste i bataljonerne under Trænregimentet eller som værnepligtige.

- Den dag har vi parade. Det er en tradition, hvor vores regimentsfane bliver overdraget, fortæller Susanne Kiholm Lund.

- Det foregår på den måde, at oberst Jess Møller overdrager fanen til chefen for hæren som så vender sig om, giver mig fanen og siger: Du har kommandoen, forklarer hun videre.

- Og så svarer jeg: ”Jeg har kommandoen.” Og fra det øjeblik, er det mig, der har ansvaret.

Det hele kommer til at foregå yderst formelt - og foran alle de soldater, Susanne Kiholm Lund kommer til at være chef for.

- Den dag bliver helt særligt.

Kvinder i forsvaret

Siden 1998 har kvinder haft værneret - altså ret til at gennemføre værnepligten. Både mænd og kvinder indkaldes, når de fylder 18 år, til Forsvarets Dag. Men hvor mænd har PLIGT til at møde op, er det for kvinder frivilligt.

Siden værnepligten blev indført i 1998 er andelen af kvindelige rekrutter steget år for år, og sidste år var mere end hver fjerde værnepligtige kvinde.

Kommer hjem til Aalborg

Susanne Kiholm Lund arbejder i dag i Forsvarschefens Ledelsessekretariat på Kastellet i København - men når hun til efteråret vender tilbage til Aalborg Kaserner, hvor Trænregimentet har hjemme, bliver det til stedet, hvor hun trådte sine soldatermæssige barnesko.

- Jeg var der tilbage fra 1988 til 2001. Jeg har også været fem år på Vordingborg Kaserne, hvor regimentet har en bataljon. Jeg har været udsendt og uddannet soldater med udgangspunkt i regimentet i Aalborg, så for mig er det at komme hjem igen.

Susanne Kiholm Lund skal tage over for oberst Jess Møller Nielsen, der går på pension. Og selvom den formelle overdragelse af kommandoen først sker ved den højtidelige parade, er arbejdet allerede gået i gang.

- Det er en udenrigs- og sikkerhedspolitisk spændende tid, vi befinder os i lige for tiden, så jo mere jeg kan være klædt på, inden jeg starer, des mindre starter jeg i første gear, fortæller Susanne Kiholm Lund.

- Men det er selvfølgelig stadig Jess Møller, der har fanen. Det er ham, der har kommandoen, men vi er i dialog.

Oberst Jess Møller overtog kommandoen over Trænregimentet 1. maj 2015. Den 6. oktober giver han kommandoen videre.
Oberst Jess Møller overtog kommandoen over Trænregimentet 1. maj 2015. Den 6. oktober giver han kommandoen videre.
Foto: Mick Anderson

Har ofte været den første

At blive øverstkommanderende i et regiment i det danske forsvar - og samtidig være kvinde, er egentlig ikke noget, der betyder noget for Susanne Kiholm Lund. Hun har mange gange været den første kvinde til at gøre det ene eller andet som soldat og befalingsmand.

- Jeg var blandt andet den første kvinde til at have folk under kommando under en international mission. Det var på Balkan hvor jeg var udsendt fra Aalborg.

Men bevidstheden om, at hun som kvinde fungerer som et pejlemærke og et forbillede for andre kvinder i Forsvaret, er stor.

- Jeg har et citat som jeg ynder at sige til mine yngre kvindelige kolleger, og det er: ”If you can’t see it, you can’t be it”. Og der er jeg et synligt bevis på, at man godt kan få en topstilling i Forsvaret, lyder det fra Susanne Kiholm Lund.

I serien Piger i Trøjen følger vi en gruppe kvindelige værnepligtige på Aalborg Kaserne. Du kan se hele serien på tv2nord.dk/tv, på YouTube og på TV 2 Play.
I serien Piger i Trøjen følger vi en gruppe kvindelige værnepligtige på Aalborg Kaserne. Du kan se hele serien på tv2nord.dk/tv, på YouTube og på TV 2 Play.

”Bare du kan løse opgaven”

Og som chef for Trænregimentet bliver diversitet da også en af de ting, hun kommer til at fokusere på.

- Jeg går op i diversitet og i at det ikke skal være traditioner eller bias, der bestemmer alt muligt. Jeg vil arbejde for, at vi får skabt gode vilkår for alle, og for at vores organisation bliver så forskelligartet som muligt, så vi har de dygtigste folk i Forsvaret, som vi kan få. For de opgaver vi løser, er sindssygt komplekse, forklarer Susanne Kiholm Lund.

- Alle de soldater vi har nu, er utroligt kompetente, men jo mere vi kan få alle dele af befolkningen til at søge ind i Forsvaret, des større udvalg får vi at vælge ud fra.

- Forsvaret er et sted man kommer ind, og når man så bliver iklædt en uniform - og det ligger også i ordet uniform - kommer man til at være ens. I det øjeblik man træder ind i det fællesskab, det er at være i Forsvaret, så er det ligegyldigt, om man er mand eller kvinde, ung eller gammel eller har den ene eller anden seksualitet. Bare du kan løse opgaven.


Seneste nyt

fra Nordjylland