Som ung kvinde var Susanne en outsider – sådan er det ikke længere

Flere og flere kvinder tilvælger Forsvaret. Susanne Kiholm Lund har fulgt udviklingen på nærmeste hold.

Susanne Kiholm Lund husker tydeligt, hvordan hun som kvinde på Officerskolen i starten af 90’erne skilte sig ud. Faktisk var hun den eneste af hunkøn.

Det fortæller hun i serien ”Piger i trøjen”, som du kan se fredage klokken 19.50 på TV2 Nord Salto. Find hele serien her.

Se første afsnit af "Piger i trøjen" her.

- Jeg følte mig som en outsider. De fysiske rammer var ikke gearede til, at der var en kvindelig soldat. Bare det at få mig iklædt – der stod jeg bag et lagen, der var hængt op. Man vidste ikke, hvor jeg skulle klæde om. Hele vejen igennem var det atypisk, siger hun.

quote Jeg boede i den anden ende af kasernen og havde en tolvmandsstue for mig selv

Susanne Kiholm Lund

I dag er Susanne Kiholm Lund oberst og ansat i Forsvarschefens Ledelsessekretariat på Katellet i København. Hun har med egne øjne set, hvordan flere og flere kvinder har truffet samme valg som hende, og i dag er kvinder i Forsvaret ikke længere et særsyn.

Tendensen tog for alvor fart i 1998, da værneretten for kvinder blev indført.

- Der begyndte man at indrette strukturen til, at der er to køn, hvor det før var lidt særligt, når der var enheder med kvinder. Og så begyndte det at gå stærkt, siger hun.

Susanne var anderledes

I dag bor de værnepligtige på Aalborg Kaserne på kønsneutrale stuer. En helt anden situation end da Susanne Kiholm Lund var ung.

- Jeg boede i den anden ende af kasernen og havde en tolvmandsstue for mig selv. Det havde den betydning, at jeg var ”særlig”. Nogen vil sige, at det er positiv særbehandling. Jeg syntes, at det var dødirriterende, for så var jeg ikke en del af fællesskabet, siger hun.

I dag bor de værnepligtige på kønsneutrale tolvmandsstuer.
I dag bor de værnepligtige på kønsneutrale tolvmandsstuer.
Foto: Candofilm

På Aalborg Kaserne er omkring hver tredje af de 245 værnepligtige kvinder.

Samme opgaver til alle

En af de kvinder, der satser på en fremtid i Forsvaret, er 22-årige Alberte Mikaelsen. I ”Piger i trøjen” følger vi hende og andre kvindelige værnepligtige på Aalborg Kaserne, der på en fire måneder lang basisuddannelse uddannes til at indgå i Danmarks totalforsvar.

22-årige Alberte Mikalesen er færdig på Sergentskolen til juli.
22-årige Alberte Mikalesen er færdig på Sergentskolen til juli.
Foto: Candofilm

I programmet fortæller Alberte Mikaelsen om drømmen om at blive optaget på sergentskolen i Varde. En drøm, der siden optagelserne er gået i opfyldelse.

- Det er virkelig fedt at være på Sergentskolen. Der er sket så mange sindssyge og fede ting. Niveauet er blevet højere, og vi vil alle rigtig gerne være her, siger hun.

På hendes hold er der seks kvinder og 18 mænd, og ligesom man ikke længere gør forskel på mænd og kvinders opgaver under værnepligten, gør man det heller ikke på Sergentskolen.

Engang var der forskel på, hvad kvinder og mænd måtte træne under uddannelsen. Sådan er det ikke længere.
Engang var der forskel på, hvad kvinder og mænd måtte træne under uddannelsen. Sådan er det ikke længere.
Foto: Candofilm

- Der bliver stillet præcis de samme krav på skolen. Det er fedt, men også udfordrende, siger Alberte Mikaelsen og fortæller, hvordan hun nogle gange kan blive presset på fysikken, når der for eksempel skal løftes tunge ting.

Stadig ikke i mål med ligestillingen

I ”Piger i trøjen” ser vi nærmere på de nedslagspunkter, der har været med til at gøre kønsfordelingen mindre skæv.

Fuld ligestilling er der stadig ikke. Hvor mænd har værnepligt, har kvinder værneret. Det betyder, at de kan stoppe på værnepligtsuddannelsen og tage hjem.

Alberte Mikaelsen mener, at der bør være fuld ligestilling i Forsvaret.

Om der skal være værneret eller værnepligt for alle, har været diskuteret politisk flere gange.

- Hvis der skal være fuld ligestilling, så ville det være naturligt med værnepligt for både mænd og kvinder. Men det er ikke det væsentligste. Det væsentligste er, at når man træder ind, så committer man sig, og Forsvaret stiller de samme krav, siger Susanne Kiholm Lund.

Se endnu mere "Piger i trøjen" her. Husk, at du kan finde hundredevis af spændende programmer på tv2nord.dk/tv.


Seneste nyt

fra Nordjylland