30 år siden sidst: Yderst sjælden hval skal obduceres

Der er kun noteret 11 strandinger af hvalen siden 1890. Dette gør eksemplaret særligt interessant ved en obduktion.

Mandag eftermiddag obduceres den sjældne næbhval, som strandede fredag aften mellem Voerså og Asaa i Nordjylland. 

Her vil der blive taget blodprøver og vævsprøver af det døde dyr for at blive klogere på, hvorfor og hvordan næbhvalen døde.

Obduktionen foretages af dyrlæge Trine Hammer Jensen og sker på Aalborg Universitet klokken 13 ved Frederik Bajers Vej 7H. Der vil være mulighed for, at publikum kan overvære obduktionen. 

En ganske sjælden hval

Selvom navnet på den strandne hval antyder, at den er helt almindelig, så er den faktisk det helt modsatte. Sidste gang denne art af næbhval er strandet i Danmark, er for præcis 30 år siden i 1992, da en hval af samme slags strandede i Stenderup Hage ved Kolding. 

Der er kun noteret 11 strandinger af hvalen siden 1890, og dette gør ifølge Aalborg Universitet denne hval særlig interessant at obducere.

- Det er selvfølgelig trist, at hvalen er død, men den giver stor viden til forskerne, siger Ivar Høst, der er vildtkonsulent i Naturstyrelsen.

En "almindelig næbhval" er ikke så almindelig trods sit navn.
En "almindelig næbhval" er ikke så almindelig trods sit navn.
Foto: Arkivfoto/Per Frank Paulsen / TV2 Nord

Han oplyser, at man ved at skære hvalen op, kan se, om der er noget åbenlyst, den er død af. Som for eksempel om den har plastik eller andre fremmedlegemer i maven.  

- Biologer og dyrlæger vil arbejde sammen om at finde dødsårsagen for den sjældne hval, der normalt lever på dybt vand i Nordatlanten, skriver AAU mandag morgen. 

TV2 Nord fulgte bjærgningen af næbhvalen i Voerså søndag eftermiddag. Se, hvordan det gik, i indslaget her: 

Næbhvalen blev bjærget søndag på slæb af en lille fiskekutter i Voerså.

Hval på afveje

Den strandede hval er 4,5 meter lang og vejer 820 kilo. Arten er som oftest at finde på dybt vand omkring oceaniske øer og undervandsbjerge og stortrives derfor i farvande mellem de kanariske øer. 

Ivar Høst undrer sig over, hvorfor den sjældne næbhval har fundet ind i dansk farvande, for næbhvalen har det bedst på meget dybt hav.

- Den er helt klart på afveje, fastslår han.

Herunder kan du se video fra Voerså mandag morgen, da hvalen blev hentet:

Det er den sjældne forekomst i dansk farvand som gør, at Aalborg Universitet øjner en unik mulighed for et indblik i arten ved at obducere netop denne hval. 

Derfor inviteres alle interesserede med på et kig på Frederik Bajers Vej, hvor man både kan overvære obduktion og efterfølgende stille spørgsmål til fagfolk. 

Efter obduktionen kommer Statens Naturhistoriske Museum for at hente skelettet. 

Se hvordan det så ud, da hvalen mandag morgen skulle læsses på lastvognen, der kører til Aalborg Universitet:

Næbhvalen bringes til campus klokken 12, og obduktionen starter klokken 13. 


Seneste nyt

fra Nordjylland