Sjælden næbhval døde måske på grund af plastik i maven

Den fire meter lange næbhval, der søndag blev bjærget i Voerså, døde måske på grund af plastik i maven. Måske var den ramt af sygdom. Måske er dødsårsagen en helt tredje. Det skal forskere på Aalborg Universitet nu finde ud af.

Der er mange spørgsmål, der er ubesvarede omkring den næbhval, der med sikkerhed siden fredag har befundet sig i vandet ved Voerså.

quote Det er selvfølgelig trist, at hvalen er død, men den giver stor viden til forskerne

Ivar Høst, Naturstyrelsen

Derfor skal næbhvalen, der søndag formiddag død blev bjærget i land, nu obduceres.

Det kommer til at ske på Aalborg Universitet.

Obduktionen af næbhvalen vil gøre forskere klogere på den specielle hval, som man i forvejen ved meget lidt om, fortæller vildtkonsulent Ivar Høst fra Naturstyrelsen.

Her vil der blive taget blodprøver og vævsprøver af det døde dyr for at blive klogere på, hvorfor og hvordan næbhvalen døde.

- Det er selvfølgelig trist, at hvalen er død, men den giver stor viden til forskerne, siger Ivar Høst, der er vildtkonsulent i Naturstyrelsen.

- I første omgang kan man, når hvalen bliver skåret op, se, om der er noget åbenlyst, den er død af. Som for eksempel om den har plastik eller andre fremmedlegemer i maven, tilføjer han.

Vildtkonsulent Ivar Høst tror, at næbhvalen var syg, inden den kom på afveje i vandet ved Voerså.

Plejer at være på dybt vand

Ivar Høst undrer sig over, hvorfor den sjældne næbhval har fundet ind i dansk farvande, for næbhvalen har det bedst på meget dybt hav.

- Den er helt klart på afveje, fastslår han.

- Det kan være, at den har mistet sin navigation, eftersom den har været på så lavt vand, som tilfældet er ved Voerså, siger Ivar Høst, som undrer sig over, at hvalen døde ret hurtigt.

Fredag aften og lørdag morgen blev den set levende, men søndag formiddag var den død, da den blev bjærget.

- Noget tyder på, at der har været noget galt med den, inden den kom ind på det lave vand, mener Ivar Høst.

Næbhval nummer 10

Ifølge vildtkonsulenten er der ni gange tidligere observeret en næbhval i dansk farvande. Det er vel at mærke i løbet af en periode på mere end 100 år.

Den døde næbhval, der søndag er bjærget i Voerså, skal efter planen hentes mandag morgen af en lastbil, der vil fragte den til forskere på Aalborg Universitet.


Seneste nyt

fra Nordjylland