81-årige Inger og bofællerne ofre for tyveribølge: - Vi føler os fremmede i vores eget hjem
I Nørresundby er en flok ældre beboere blevet utrygge, efter de har oplevet adskillige tyverier fra deres fællesstuer. De efterlyser handling fra boligselskabet og Aalborg Kommune, som siger, at de er opmærksomme på problemet.
- Det er utrygt, fordi vores ting forsvinder. Det har vi aldrig prøvet før. Det ville du da også være, hvis du kom hjem i din stue og så: Hov, hvad er det, der er fjernet her, spørger Inger Madsen retorisk.
Hun bor i en af de knap 100 ældreboliger i Lions Parken i Nørresundby, som er beregnet til både ældre og handicappede.
Derfor ærgrer det hende også meget, at der gennem et halvt år er forsvundet omkring 40 genstande fra fællesstuerne, som beboerne deler. Alt lige fra et fjernsyn til madvarer, køkkengrej, mikrobølgeovn og til service.
- Vi føler os fremmede i vores eget hjem – meget fremmede, siger hun.
Vi synes selvfølgelig, det er træls, at der opstår sådan nogle situationer, og det har vi stort set aldrig haft
Lars Emborg, direktør, Nørresundby Boligselskab
Boligselskab: Vi skal ikke pege fingre ad nogen
Som næstformand i afdelingsbestyrelsen i afdeling 38 hos Lions Park er Inger Madsen flere gange gået i dialog omkring tyverierne med Nørresundby Boligselskab, der ejer bygningerne.
Her ønsker man også hurtigt at komme problemet til livs.
- Vi synes selvfølgelig, det er træls, at der opstår sådan nogle situationer, og det har vi stort set aldrig haft. Så vi har lagt op til dialogmøder for at finde ud af, hvor synderen kan findes, siger direktør Lars Emborg.
Selv frygter Inger Madsen og afdelingsbestyrelsen, at flygtningene fra blandt andet Ukraine, som flyttede ind i ledige boliger i komplekset, kan stå bag.
- Derfor kan vi løse det her problem ved at få flere danskere ind, som vi kan have noget socialt med, sådan som vi plejer at have, mener Inger Madsen.
Men hos boligselskabet advarer direktøren mod at pege fingre ad nogen.
- Lige før var det en sag omkring, at et køleskab i et fællesrum var tømt, og lige pludselig prøver man at kæde det sammen med, at kommunen har visiteret flygtninge til ledige boliger, siger Lars Emborg.
Hvis det var tyveknægte udefra, ville de ikke bare rende med en karklud og et håndklæde
Inger Madsen, næstformand, afdelingsbestyrelsen i afdeling 38
Kommunen vil skabe dialog
Lejlighederne i Lions Parken bliver visiteret og anvist af Aalborg Kommune – også til de ukrainske flygtninge.
Her ønskede man i dag ikke at stille op til interview, men job- og uddannelseschef Jesper Dahlgaard fra Job og Velfærd hos Aalborg Kommune skriver i en mail til TV2 Nord:
- Aalborg Kommune afvikler ugentlige cafeer på Lions Park, hvor alle beboere har mulighed for at mødes og lære hinanden at kende. Formålet er blandt andet at bygge bro mellem de øvrige beboere på Lions Park og flygtningene.
Men det er ikke nok for Inger Madsen. Hun mener ikke, almindelige familier – heller ikke flygtede ukrainere - hører hjemme i en bolig, der er beregnet til ældre og handicappede.
Men hvordan kan du være sikker på, at det er beboerne her, der stjæler, og ikke tyveknægte udefra?
- Hvis det var tyveknægte udefra, ville de ikke bare rende med en karklud og et håndklæde.
Om få uger afholder Aalborg Kommune og Nørresundby Boligselskab det næste dialogmøde med beboerne i Lions Parken i forsøget på at løse mysteriet om tyverierne og skabe en bedre dialog mellem de ældre og flygtningene.
Se hele svaret fra Aalborg Kommune til TV2 Nord:
Hvordan det kan være, at Aalborg Kommune kan visitere almindelige familier til boliger, der er forbeholdt ældre og handicappede?
Aalborg Kommune visiterer almindelige familier, i dette tilfælde flygtninge, til ældreboliger i Lions Park, jf. § 54, stk. 1 i lov om Almene ældreboliger, som siger, at Kommunalbestyrelsen kan beslutte, at boligerne skal udlejes til andre boligsøgende, såfremt de pågældende boliger ikke kan udlejes til den berettigede personkreds. Aalborg Kommune har dermed ret til at anvise boligerne til boligsøgende udenfor den berettigede personkreds ved udlejningsvanskeligheder.
De pågældende boliger i Lions Park er tomgangsboliger, som det har været vanskeligt at udleje til den berettigede personkreds. Ved anvisning af flygtninge til boligerne, var der ingen venteliste til boligerne, og derfor ikke udsigt til at boligerne kunne udlejes til den berettigede personkreds.
Det bemærkes, at der er tale om midlertidige flygtningeboliger, hvor borgerne bor, mens de afventer tilbud om permanent bolig.
Hvad er Aalborg Kommunes begrundelse for at gøre det?
Kommunen skal agere på udlejningsvanskeligheder, eksempelvis ved at udleje tomgangsældreboliger til andre end den berettigede personkreds.
I forbindelse med ankomst af et højt antal fordrevne ukrainere til Aalborg Kommune, blev det vurderet, at en mulig måde at finde husning til de mange ukrainere og øvrige nyankomne flygtninge, var at anvende de tomgangsældreboliger, som ikke på daværende tidspunkt kunne udlejes til den berettigede personkreds.
Hvad vil Aalborg Kommune gøre for komme den utryghed til livs, som husningen af flygtninge ifølge nogle beboere skaber?
Aalborg Kommune afvikler ugentlige cafeer på Lions Park, hvor alle beboere har mulighed for at mødes og lære hinanden at kende. Formålet er bl.a. at bygge bro mellem de øvrige beboere på Lions Park og flygtningene. Foruden at skabe venskab og kendskab på tværs, bidrager cafeerne til at løse de eventuelle udfordringer, der kan opstå, når mange mennesker bor tæt sammen. Eventuelle udfordringer tages således op løbende med henblik på at skabe tryghed blandt alle beboere på Lions Park.
Kilde: Job- og uddannelseschef Jesper Dahlgaard fra Job og Velfærd hos Aalborg Kommune