LIGE NU:

9. april mindet med kransenedlæggelse i Aalborg

20-årige Frode Munch Vesterby fra Aalborg blev den første danske soldat, der faldt for de tyske kugler, da Danmark blev besat den 9. april om morgenen 1940.

Hvert år på dagen den 9. april bliver der lagt kranse for den første danske soldat, der mistede livet, da tyske tropper gik over grænsen og besatte Danmark.

Og normalt ville der være masser af mennesker omkring gravstedet på Almen Kirkegården i Aalborg til ære for den dengang kun 20-årige Frode Munch Vesterby, som ligger begravet i et hjørne af den store kirkegård.

Men den store mindekomsammen var aflyst i år, så der var kun to repræsentanter for at lægge kranse. Og Carl Duch, der repræsenterede Slesvigske Fodregiments Soldaterforening, udtalte et par mindeord om Frode Munch Vesterby, inden han lagde kransen.

Blomsterhilsner på graven

Der var også en krans fra 9. april-veteranerne, og så havde familien til Frode Munch Vesterby allerede i går lagt en stor krans på hans gravsted. I løbet af dagen kom andre folk i små grupper og lagde en blomsterhilsen på graven.

Frode Munch Vesterby gik i skole på Katedralskolen, men han fik hurtig interesse for soldaterlivet og var faktisk i gang med at uddanne sig til officer, og derfor blev han sendt til Sønderjylland.

Tyskerne nedkæmpede kanon

Tidligt om morgenen den 9. april blev kornet Frode Munch Vesterbys kanongruppe sendt til Haderslev og tog opstilling. Da tyskerne kom til byen, åbnede den unge kanonbesætning ild og ødelagde tre tyske kampvogne.

Tyskerne fik dog hurtigt nedkæmpet kanonen, og i den kamp mistede den unge Frode Munch Vesterby livet, og han blev senere begravet med deltagelse af flere tusinde aalborgensere på Almen Kirkegården.  

I dag er det 80 år siden, Danmark blev besat af tyskerne. Hvert år bliver det markeret med en kransenedlæggelse på Almen Kirkegården i Aalborg. Her på TV2 Nord sætter vi samtidig gang i et stort projekt om både besættelsen og befrielsen.