90 meter oppe: Poul er kranfører på Nordjyllands højeste byggeprojekt

02:42

Nordjyllands højeste bygning blev i dag indviet. Kranføreren Poul Clemmensen har været med fra start, og hans arbejde har de sidste år foregået 90 meter oppe i luften.

Egentlig var planen, at Poul Clemmensen skulle på efterløn. Men så bød chancen sig for, at han kunne være med til byggeriet af Nordjyllands højeste bygning. Et lejlighedskompleks med 22 etager og 66 meter i højden ved navn Horisonten.

- Jeg burde jo være stoppet for to år siden, men så havde jeg jo ikke fået lov til at bygge det her. Det er det specielle i byggeriet, måden, det bliver bygget på og højden på kranen. Det er ikke så tit, man kommer op i den højde der, siger kranfører Poul Clemmensen.

Nordjyllands højeste bygning kræver også Nordjyllands højeste kran, og den er 90 meter i højden. Turen derop går via en elevator, og det sidste stykke skal der kravles af stiger, indtil førerhuset nås cirka 80 meter oppe.

Læs også Nordjyllands højeste bygning indviet

Herfra kan Poul Clemmensen følge med i alt, hvad der foregår på byggepladsen cirka 20 meter under ham på toppen af Horisonten.

- For mig betyder højden ingenting. For mig betyder det noget, om apparatet virker, og det har virket 100 procent. Kranen er perfekt, byggeriet er perfekt og medarbejderne er perfekte, så det har simpelthen været en fornøjelse hver eneste morgen at rejse sig og gå på arbejde, siger Poul Clemmensen.

Viceborgmester styrer kranen

Tirsdag bliver lejlighedskomplekset indviet. Det foregår blandt andet ved, at det sidste element placeres på bygningen. En stor betonklods, der skal placeres på toppen af det hele. Den ære har Aalborgs 2. viceborgmester Nuuradiin S. Hussein fra Socialdemokratiet fået.

Han bliver guidet hele vejen af Poul Clemmensen, for det kræver en del forsigtighed at styre en kran 90 meter oppe i luften. Alt går som det skal, og nede på jorden igen er Nuuradiin S. Hussein imponeret over oplevelsen:

- Det har været en kæmpe oplevelse, det må jeg sige. Jeg har aldrig været så højt oppe i Aalborg. Vi var jo 80 meter oppe i luften, så vi kunne se hele Aalborg og Nørresundby, siger Nuuradiin S. Hussein.

Jeg burde jo være stoppet for to år siden, men så havde jeg jo ikke fået lov til at bygge det her. Det er det specielle i byggeriet, måden, det bliver bygget på og højden på kranen. Det er ikke så tit, man kommer op i den højde der,

Poul Clemmensen, kranfører, NCC

Han tror, at byggeriet kan få betydning for byen:

- Det siger jo noget om den udvikling, der sker i Aalborg. Der er jo heldigvis mange, der har fået øjnene op for det potentiale, byen har, og vi kan mærke, at der er mange investorer, der viser interesse for byen og bygger bygninger, der ikke bare er høje, men også har en flot arkitektur. Vi har brug for bygninger, der er flotte at kigge på, siger han.

Vemodigt, at arbejdet slutter

I alt har byggeriet af Horisonten krævet 15.000 løft fra kranføreren. Store løft af tunge betonblokke, der skal løftes ind til bygningsarbejderne på bygningen.

- Det er gået rigtig godt, og det er vi stolte af. 644 dage uden arbejdsulykker. Vi har ikke lavet så meget som en blå tommeltotnegl på det her byggeri. Med kranen er det gået helt perfekt, siger Poul Clemmensen.

Han fortsætter på byggeriet 14 dage endnu, og det er med blandede følelser, at det sidste element i dag er sat på bygningen:

- Det er en fornøjelse, at vi har lukket bygningen, men på den anden side er det også lidt vemodigt, at arbejdet stopper her. Vi kunne godt være fortsat flere år endnu, men vi skal selvfølgelig videre til andre opgaver.

Forsiden lige nu