AaB-direktør tager afstand fra lukket europæisk liga
Foto: Daniel Mikkelsen
Thomas Bælum frygter, at planerne om Super League på sigt kan gå ud over breddeidrætten.
12 store europæiske fodboldklubber planlægger at stifte en ny turnering med navnet Super League.
Og de planer møder kraftig modstand hos administrerende direktør i AaB Thomas Bælum.
- Det er en rigtig dårlig ide med en parallel-liga. Hele det fodboldmæssige øko-system fra græsrødderne til eliteklubberne piller man ved, når man vil lave en lukket turnering, hvor klubberne skal betale sig adgang for at være med, og det kan på sigt gå ud over breddeidrætten, siger Thomas Bælum.
Planerne for Super League er, at turneringen skal spilles midt på ugen og have i alt 20 hold med.
Med planerne om en Super League gambler man med hele fundamentet. Det svarer til at sælge noget af sin parcelhusgrund fra, for at der kan bygges et andet hus, og så risikerer man, at begge huse taber i værdi.
Thomas Bælum, administrerende direktør, AaB
Thomas Bælum siger, at fodboldens styrke er dens historie, som rækker over 100 år tilbage.
- Med planerne om en Super League gambler man med hele fundamentet. Det svarer til at sælge noget af sin parcelhusgrund fra, for at der kan bygges et andet hus, og så risikerer man, at begge huse taber i værdi, siger Thomas Bælum.
Undervurderer fansenes drømme
Han mener, at klubberne bag Super League, der tæller navne som Manchester United, Manchester City, Liverpool, Arsenal, Chelsea, Tottenham, Real Madrid, Barcelona, Atlético Madrid, Inter, Juventus og AC Milan, undervurderer fansenes drømme.
- Fansene vil gerne se en mindre klub som eksempelvis Ajax komme langt i Champions League, og den drøm og mulighed ødelæger man med Super League, siger Thomas Bælum.
Ikke den store betydning for AaB
Hvis den nye turnering bliver en realitet, vil det i praksis betyde, at hvis AaB vinder det danske mesterskab, vil der være en række europæiske topklubber, AaB ikke kan møde i Champions League, da de så spiller i Super League.
- Jeg tror ikke, at det får den store betydning for AaB, for der er allerede lang vej for at komme ind i top-15 i Champions League, men Super League vil fravriste klubberne drømmen om, at man kan møde de bedste klubber i Europa, siger Thomas Bælum.
På spørgsmålet om ikke Super League er et friskt pust i en traditionsbundet fodboldverden, siger Thomas Bælum:
- Jeg er sikker på, at Super League vil opleve modstand fra fansene. Retter man blikket mod USA, hvor den professionelle liga for amerikansk fodbold, NFL, også er en lukket liga, kan man se, at det går ud over foreningskulturen, for der findes ikke noget system med foreningsliv for breddeidrætten, siger Thomas Bælum.
Også DBU tager afstand fra planerne om Super League.
- Fodbold består af drømme og fællesskab. I dag kan enhver klub drømme om at vinde guld og kvalificere sig til Champions League og de øvrige europæiske klubturneringer. Samtidigt er fællesskab og solidaritet en afgørende del af moderne fodbold, så indtægterne fra de europæiske klubturneringer også går til talentudvikling, børnefodbold og anden udvikling af fodbold i hele Europa. Derfor er ideen om en lukket europæisk superliga en dårlig idé, som vi bør bekæmpe med alle midler, siger DBU-direktør Jakob Jensen, i en pressemeddelelse.