Foto: Henning Bagger

Aalborg er langt fra ejendomsvenlig

Aalborg Kommune lander på en 80. plads ud af 98 kommuner i 2016, når man ser på evnen til at skabe de bedste rammer for ejendomsbrugere.

Det ser skidt ud for Aalborg Kommune, når man ser på deres evne til at skabe gode rammer for ejendomsbrugere og ejendomsejere.

Aalborg Kommune er i år placeret som nummer 80. Det viser en undersøgelse om kommunernes ejendomsvenlighed, som er udarbejdet af Ejendomsforeningen Danmark.

På trods af den dårlige placering, er det en forbedring på hele ti pladser sammenlignet med sidste år.

Forbedringen skyldes alene, at kommunen har reduceret byggesagsgebyret med 200 kroner i timen. På den negative side er byggesagsbehandlingstiden steget med 14 dage i forhold til forrige år. Antallet af ejendomsforbrydelser er ligeledes steget en lille smule i 2016. Aalborg er en reguleret kommune og opkræver relativt høje satser for både dækningsafgift og grundskyld.

- Kommuner med høje dækningsafgifter og grundskyldspromiller får på den korte bane en højere kommunal indtægt. Men glæden er kortvarig, for på den lange bane er afgifterne med til at afholde ejendomsinvestorerne og resten af erhvervslivet fra at investere i kommunerne, siger administrerende direktør i Ejendomsforeningen Danmark, Torben Christensen.

Også Region Nordjylland står mindre stærkt i undersøgelsen. Regionen bliver overhalet af både Region Midtjylland og Region Syddanmark, mens Region Sjælland og Region Hovedstaden indtager pladsen som de mindst ejendomsvenlige regioner.

Storbyerne København og Aarhus er ligesom Aalborg placeret mindre godt i Ejendomsforeningen Danmarks undersøgelse.

Københavns Kommune er gået fra en 98. plads i 2015 til en 93. plads i 2016. Aarhus Kommune placerer sig i år på en 95. plads, hvilket gør Aarhus til den mindst ejendomsvenlige storby i Danmark. Odense Kommune er bedst placeret som nummer 35 i undersøgelsen, hvilket er en forbedring på ti pladser. Fælles for de fire storbyer er, at de alle har oplevet stigende bruttosagsbehandlingstider for byggesager i forhold til sidste års undersøgelse.

Middelfart Kommune vinder titlen som landets mest ejendomsvenlige kommune, mens Billund Kommune bliver nummer to. Albertslund Kommune skraber bunden med en 98. plads.