Arkivfoto. Foto: TV2 Nord

Aalborg får først bugt med spildevands-problemer i 2065

Limfjorden omkring Aalborg kan først være helt fri for spildevandsproblemer i 2065, når de gamle kloakrør er skiftet ud.

Aalborg Kommune vil først være sluppet af med alle spildevandsproblemerne i 2065, når der er blevet lagt nye kloakrør i hele byen. Det fortæller distributionschef i Aalborg Vandforsyning, Ole Neerup-Jensen.

- Det er ikke en lille opgave. Det er de store, dybe, centrale afløb, der har problemer, og det er en rigtig tung omkostningssag, siger han.

Cirka 40 procent af kloakerne i Aalborg består stadig af gamle fællesrør, der leder regnvand og spildevand sammen. Det skaber problemer i de perioder, hvor det regner meget, for hvis rensningsanlægene bliver fyldt op, ledes regn- og spildevandet i stedet ud i Limfjorden.

De nye kloaker deler derimod regn- og spildevandet op og leder kun spildevandet ind i rensningsanlæggene. Derfor vil der aldrig komme det samme pres på rensningsanlæggene. 

- Vi ønsker ikke at grave hele kommunen op på en gang, så man har vurderet, at det tager cirka 50 år, før alle kloakrørene er skiftet ud, siger Ole Neerup-Jensen.

Læs også Pas på: Lort i Limfjorden kan gøre dig syg

Som det ser ud lige, ledes der i meget regnfulde perioder spildevand ud i Limfjorden. Onsdag kunne TV2 Nord fortælle, hvordan det har medført store mængder af colibakterier i fjorden. Det giver en stank af afføring, og fører til helbredsrisici, hvis man bader i vandet. 

Ole Neerup-Jensen fortæller dog, at man løbende klimasikrer Aalborg ved at udvide kloakrørene og på anden vis gøre dem klar til at tage imod de øgede regnmænder, man forventer de kommende år.