Aalborg-rådmand chokeret over stofferne flyder: - Hvis man svigter sit ansvar, er vi nødt til at sige stop
Foto: Emma Fjordbak
TV2 echo-dokumentaren 'Drugged i nattelivet' har vist omfattende problemer med stoffer i Aalborgs natteliv.
Rådmanden for Job og Velfærd, Nuuradiin S. Hussein, vil tage problematikken omkring stoffer op i Bevillingsnævnet.
- Hvis man svigter sit ansvar i forhold til de unge, der er der for at feste og hygge sig, så er vi nødt til som kommune og politi at sige stop og inddrage bevillingen.
Så kontant lyder meldingen fra rådmand og medlem af Bevillingsnævnet, Nuuradiin S. Hussein (S), efter han har set TV2 Echo-dokumentaren, der viser omfattende problemer med stoffer i Aalborgs natteliv.
I dokumentaren fortæller 52 unge om deres oplevelser med at blive drugged i Aalborgs natteliv, det vil sige at de mod deres vilje eksempelvis har fået et lægemiddel eller et rusmiddel ned i deres drink.
Derfor skal Bevillingsnævnet nu diskutere dokumentaren på et møde i juni måned.
- Vi har længe været i dialog med restaurationsbranchen, fordi vi har haft bekymringer over tid omkring stoffer og de her forekomster af drugging, som er alvorligt. Vi kunne samtidigt konstatere, at politiet havde svært ved at dokumentere tilfældene, så vi kunne skride til handling, siger Nuuradiin S. Hussein.
I følge Bevillingsnævnet selv er der de seneste fem år ikke blevet inddraget en bevilling.
- Vi må desværre konstatere, at der er nogen, der ikke har taget deres ansvar alvorligt. Som man ser i dokumentaren, er der både dørmænd, som er bevidste om det, og ejere som ikke nødvendigvis tager afstand fra det, der foregår. Der er behov for, at vi taler om, hvad vi gør her.
Appel til alle natklubber
Ifølge rådmanden bliver der stillet krav til restauratørerene, når de får en bevilling. Her står der, at bevillingshaver og personalet aktivt skal samarbejde med de kontrollerende myndigheder om bekæmpelse af kriminalitet i forbindelse med restaurationens drift.
Og hvis ikke disse betingelser er opfyldt, kan alkoholbevillingen bortfalde.
Rådmanden vil gerne komme med en appel til restaurationsbranchen i Aalborg.
- Vi vil appellere til restaurationsbranchen, om at de skal tage større ansvar og hjælpe politiet, så vi får reduceret risikoen for meget synlige stoffer i Jomfru Ane Gade og forhindre at unge mennesker bliver drugged.
DRUGGED I NATTELIVET
TV 2 Echo sætter fokus på drugging i nattelivet.
Til dokumentaren 'Drugged i nattelivet' og til den øvrige dækning på TV2.dk og på sociale medier har vi talt med mere end 50 unge mennesker fra Aalborg og en række andre fra både Sjælland og Jylland, der angiver at være blevet drugged.
Vi har vurderet hver medvirkende i dækningen og faktatjekket så godt som muligt. Det har vi eksempelvis gjort ved at se på journaler fra sygehuse og læger samt fra politiet. I nogle tilfælde har vi også talt med venner og familie til dem, der fortæller om oplevelser med drugging.
Selvom drugging er en alvorlig forbrydelse, falder der næsten ingen domme i sager, hvor det er hovedforbrydelsen. Derfor kan man ikke bruge domsafsigelser til afdækning af området.
Derudover angiver kun 3 procent af de adspurgte, der i en Megafon-undersøgelse mistænker, at de har været udsat for drugging, at de anmeldte episoden til politet.
Du var også fremme under coronapandemien, hvor du argumenterede for, at man skulle lukke nattelivet tidligere. Har du en horn i siden på nattelivet?
- Det har jeg absolut ikke. Der er helt sikkert nogle, som er gode og er deres ansvar bevidst. Og politiet har et godt samarbejde med nogle af diskotekerne, men jeg må konstatere, at der er en evigt tilbagevendende problematik med stoffer og drugging i nattelivet.
- Både som politiker og far er jeg enormt bekymret for, hvad det har af konsekvenser.