SENESTE NYT:

Advokat i Fjerritslev-sag: Justitsministeriet bør ikke granske sig selv

Det er ikke i orden, når justitsministeriet nøjes med at undersøge sig selv i skandalen om fejl i teledata. Det mener en nordjysk advokat.

Jens Christian Christensen var forsvarsadvokat i den såkaldte Fjerritslev-sag, hvor en frivillig brandmand i 2017 blev idømt syv års fængsel for at have påsat i alt 19 brande i området omkring Fjerritslev.

 

Sagen fra Fjerritslev hører til den bunke på 10.700 sager, hvor der kan have været fejl i den teledata, der er blevet brugt som bevismateriale. Derfor melder Jens Christian Christensen sig i dag i koret af kritikere, der ikke synes, at rigspolitiets egen redegørelse af sagen er tilstrækkelig.

- Jeg synes ikke, at det er tilstrækkeligt, at Justitsministeriet undersøger sig selv, siger Jens Christian Christensen fra HjulmandKaptajn.

Advokat: - Fjerritslev-sagen falder

Justitsministeren rettede fredag med egne ord en ”skarp” og ”berettiget” kritik mod Rigspolitiets håndtering af teledatasagen. Ministerens kritik kommer, efter Rigspolitiet, Rigsadvokaten og Justitsministeriets departement har afleveret redegørelser om sagens forløb.

Siden har blandt andet Venstre og en række advokater krævet, at der sker en uvildig undersøgelse. Man kan ganske enkelt ikke frikende sig selv, lyder argumentet.

quote Hele Fjerritslev-sagen falder jo sammen. Det var andre beviser i sagen også – det vil jeg gerne understrege. Men det var væsentlige ting, der handlede om teledata.

Jens Christian Christensen, forsvarsadvokat.

I sagen fra Fjerritslev udgjorde data fra mandens telefon en stor del af bevismaterialet.

- Hele Fjerritslev-sagen falder jo sammen. Det var andre beviser i sagen også – det vil jeg gerne understrege. Men det var væsentlige ting, der handlede om teledata, forklarer Jens Christian Christensen.

Han vil have igangsat en uvildig advokatundersøgelse. Særligt fordi der ifølge redegørelsen gik hele 102 dage fra Anklagemyndigheden opdagede fejlene, til forsvarsadvokater og domstole blev orienteret.

- Når man har holdt det her skjult, som man har, så skal der andre øjne på. Så jeg synes, det er en god idé med en uvildig advokatundersøgelse, siger Jens Christian Christensen.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) fortalte fredag, at han forventer, at teledata igen kan bruges som bevismateriale fra 18. oktober.

Advokater får opbakning fra Venstre

Også hos Venstre ønsker man en uvildig undersøgelse af teledata-sagen.

- Det er endnu et eksempel på, at det offentlige undersøger sig selv. At de mennesker, der risikerer at få ørerne i maskinen, også er med til at frikende sig selv. Det synes jeg er rimelig beskæmmende, det bør ikke være tilfældet, siger Preben Bang Henriksen, som er medlem af Folketinget for Venstre.

Indtil videre ønsker også Enhedslisten og Dansk Folkeparti også en ekstern undersøgelse, mens SF, Socialdemokratiet og Konservative med den tidligere justitsminister, Søren Pape Poulsen, i spidsen ikke ønsker en ekstern undersøgelse.

- Hvis vi er derhenne nu, hvor man ikke kan stole på det, som topembedsmænd i ministerier siger, så synes jeg, at det bliver for meget. Det har jeg i hvert fald ikke grundlag for at sige i dag, og det tror jeg heller ikke jeg får, siger Søren Pape Poulsen, formand for de Konservative.

Imens venter Jens Christian Christensen på svar på, om Fjerritslev-sagen nu skal gå om

- Da det kom frem, skrev jeg til rigsadvokaten, at den sag skal gå om. Jeg har også fået brev tilbage om, at de kigger på den og vender tilbage. Men de har jo 10.000 sager at kigge på, så det… ja, lyder det fra Jens Ole Christiansen.

Der har været indført stop for brug af teledata i retssager, siden nyheden om fejlene kom frem i juni.

Turister valfarter til Thy

Rekord efter rekord - turisterne valfarter til Thy

Lotte Andersen sygeplejerske 2

play Lotte siger snart stop som sygeplejerske: - Det er noget, der kører i baghovedet hele tiden

Kurt Bech

play Fart og fælleskab: Langt liv med italienske motorcykler

Natur app i Aalborg

play Ny app skal lokke børn og voksne ud i naturen

Turister valfarter til Thy

Rekord efter rekord - turisterne valfarter til Thy

Lotte Andersen sygeplejerske 2

play Lotte siger snart stop som sygeplejerske: - Det er noget, der kører i baghovedet hele tiden

Til forsiden

Til forsiden