Advokatundersøgelse: Politikere uenige om beslutning

Det er besluttet at lave en advokatundersøgelse af Aalborg Kommunes aftaler med entreprenører på store byggeprojekter for at finde ud af, om kommunen har brudt loven. Mener i hvert fald flertallet af medlemmerne i by- og landskabsudvalget, for det er splittet.

I maj stoppede bygherren bag omdannelsen af den gamle spritfabrik i Aalborg arbejdet, fordi kommunen ifølge ham ulovligt pålagde projektet ekstra udgifter.

- Vi kan ikke have, at det hænger i luften, at forvaltningen i Aalborg Kommune ikke overholder lovgivningen, eller at man presser developere, så man kommer på kant med lovgivningen, siger Vibeke Gamst (K), der sidder i by- og landskabsudvalget.

Og da det kom frem, at sagen muligvis ikke var en enlig svale, fremførte De Konservative sammen med Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Venstre et forslag om at lave en advokatundersøgelse af de såkaldte udbygningsaftaler.

- Det er en praksis, vi har kørt med igennem mange år, så det er jo alle de sager, vi gerne vil have undersøgt. Ét er Spritten, noget andet er alle de andre sager. Der er altså noget, der tyder på, at vi har haft en systematisk, ulovlig praksis i Aalborg Kommune, siger Anne Honoré Østergaard (V).

Anne Honoré Østergaard
Foto: Caspar Birk

På et møde i by- og landskabsudvalget torsdag blev det besluttet at gennemføre en advokatundersøgelse. I første omgang skal udvalget mødes med en advokat, der ikke har praksis i Aalborg Kommune, for at få en afklaring af rammerne for en undersøgelse.

5-2 blev til 4-3

Men det er ikke alle i udvalget, der mener, at beslutningen om en advokatundersøgelse er truffet. 

TV2 Nord ville gerne have interviewet rådmand Hans Henrik Henriksen (S), men det ønskede han ikke. Han oplyste dog, at der - ifølge ham - ikke er truffet en beslutning om at gennemføre en advokatundersøgelse. Kun at man har igangsat en proces.

Rådmand Hans Henrik Henriksen.
Rådmand Hans Henrik Henriksen.
Foto: Aalborg Kommune

TV2 Nord ringede efterfølgende til samtlige medlemmer af udvalget. Mads Sølver Pedersen (V), Vibeke Gamst (Kons.), Per Clausen (Enh.), Ole Risager (DF) og Lisbeth Lauritsen (Soc.dem.) sagde, at der var truffet beslutning om en advokatundersøgelse, mens Helle Frederiksen (Soc.dem.) og altså Hans Henrik Henriksen (Soc.dem) ikke mente, at undersøgelsen var endelig besluttet.

Senere ringede Lisbeth Lauritsen tilbage og sagde, at hun havde talt med Hans Henrik Henriksen og var enig med ham i, at der ikke var truffet en beslutning endnu. Der er dog stadig flertal i udvalget (4-3) for en advokatundersøgelse, men Socialdemokraterne kan vælge at bringe sagen for byrådet, hvor der er socialdemokratisk flertal.


Seneste nyt

fra Nordjylland