Seneste nyt:

Fornyet kritik af Aalborgs udbygningsaftaler: Byrådspolitikere forlanger undersøgelse af kommune

I Aalborg Kommunes byråd forlanger Anne Honoré Østergaard (V) og Kristoffer Hjort Storm (DF) nu en undersøgelse af kommunens praksis i forhold til udbygningsaftaler. Det sker, efter det er kommet frem, at den aktuelle klagesag med Spritten A/S som omdrejningspunkt, tilsyneladende ikke er et enestående tilfælde.

- Det virker jo som om, at Aalborg Kommune helt systematisk har haft en ulovlig praksis i rigtig mange år.

Så kontant er meldingen fra byrådsmedlem i Aalborg Kommune, Anne Honoré Østergaard, efter hun er blevet præsenteret for et videoklip fra byrådssalen i Aalborg fra oktober 2019. 

I videoklippet fortæller rådmand for By- og Landskabsforvaltningen i kommunen, Hans Henrik Henriksen (S) byrådet om et byggeprojekt på Østre Havn i Aalborg og siger følgende:

”(…)normalvis i byrådet, så er det jo noget med at udvikler – eller developer – er medfinansierende på et lyskryds eller lidt trafiksikkerhed og lidt stisystemer og så videre. Men her er vi ligesom gået et skridt videre og har sagt, at ’I skal være medfinansierende på, at hele det der trædæk, som går i inderdelen af Østre Havn, det skal I fortsætte hele vejen op forbi det grønne fællesområde,’ som også er i kortbilaget.”

Videoklippets ordlyd overrasker og chokerer Anne Honoré Østergaard.

- Det er jo slet ikke sådan, udbygningsaftaler fungerer! Det skal være en frivillig ordning, og det skal komme fra bygherren. Men her siger kommunen direkte, at ”I skal…”, siger Anne Honoré Østergaard.

Se denne videografik om, hvad en udbygningsaftale er:

Ifølge planloven er det nemlig sådan, at en bygherre kan kontakte kommunen, hvis han for eksempel gerne vil have lavet et lyskryds i forbindelse med et byggeprojekt. En aftale om et sådant ekstra projekt hedder en udbygningsaftale – og udgiften deles efterfølgende mellem bygherre og kommunen. 

Men aftalen er kun lovlig, hvis det er bygherren, som har taget initiativ til aftalen. I den aktuelle sag, hvor Spritten A/S har klaget til Ankestyrelsen over Aalborg Kommune, er det netop det, der er sagens kerne: Hvem har taget initiativ til to udbygningsaftaler i forbindelse med byggeriet på Spritten – kommunen eller Spritten A/S?

quote Jeg har før talt med bygherrer, der har fortalt, at de har skullet indgå en såkaldt ”frivillighedsaftale”, som de kaldte det. Men de følte, at de har fået armen vredet om på ryggen for at sige ja til at betale for et lyskryds eller noget lignende

Anne Honoré Østergaard (V)

Videoklip sår tvivl

Med videoklippet fra 2019 er der imidlertid sået tvivl om, hvorvidt kommunen har handlet i overensstemmelse med loven i forbindelse med en lang række udbygningsaftaler i den senere tid, hvis man spørger Anne Honoré Østergaard og flere af hendes kolleger i byrådet. Hun har, ifølge eget udsagn, talt med andre bygherrer, som har oplevet en lignende praksis hos Aalborg Kommune.

- Jeg har før talt med bygherrer, der har fortalt, at de har skullet indgå en såkaldt ”frivillighedsaftale”, som de kaldte det. Men de følte, at de har fået armen vredet om på ryggen for at sige ja til at betale for et lyskryds eller noget lignende, siger hun.

Derfor vil både hun og Kristoffer Hjort Storm fra Dansk Folkeparti, som også er 1. viceborgmester i byrådet, nu have en uvildig advokatundersøgelse af, hvad der præcis er foregået og hvad kommunens praksis er, når det kommer til udbygningsaftaler med bygherrer.

- Hvis det er helt almindelig praksis, at vi bare går og tilbyder bygherrerne udbygningsaftaler "til højre og venstre" for at nå det mål, kommunen gerne vil, så har vi et forvaltningsproblem. Og det bliver vi nødt til at tage hånd om, siger Kristoffer Hjort Storm (DF).

Rådmand for By- og Landskabsforvaltningen i Aalborg Kommune, Hans Henrik Henriksen (S), ønsker ikke at stille op til interview på grund af den verserende klagesag mellem Spritten A/S og Aalborg Kommune.

Martin Nielsen bakker op om krav