ANALYSE: Fagligt stærk rådmand - men baglandet efterlyser mere politik
Venstre har genvalgt rådmand Jan Nymark Thaysen som partiets borgmesterkandidat
Hvorfor genvalgte Venstres medlemmer mandag aften rådmand Jan Nymark Thaysen til borgmesterkandidat ved valget om to år?
Det korte svar lyder: Fordi der ikke var andre, der ville.
Internt i partiet har et andet byrådsmedlem gennem nogen tid antydet, at hun overvejede at udfordre den siddende frontfigur. Hun står ret stærkt især i selve Aalborg, hvor Jan Nymark Thaysen, der bor uden for kommunens hovedby, i højere grad har sine støtter i oplandet.
På landsplan taler man om et by- og land-Venstre. Nogle af de samme skillelinjer findes også inden for Aalborg Kommune.
Men Maja Torp Nielsen meldte sig ikke. Det skyldes formentlig blandt andet, at hun tidligere i år føjede et Nielsen til sit navn, da hun giftede sig med en af Aalborgs store ejendomsudviklere.
At være borgmesterkandidat ville i den situation være mere end svært.
Der har allerede tidligere været en prekær situation, hvor hun ikke blev erklæret inhabil, da byrådet behandlede et projekt, som hendes kæreste - uden at hun var klar over det - var involveret i.
Socialdemokratiets nylige kampvalg om spidskandidaturet - med de ar, det i reglen efterlader - har næppe heller ligefrem animeret Maja Torp Nielsens støtter til at gå ned af samme vej i et i forvejen kriseramt parti.
Særdeles godt inde i stoffet
Jan Nymark Thaysen stod også i spidsen for Venstre ved valget for to år siden.
Han valgte ved konstitueringen at blive By- og Landskabs-rådmand, selv om forvaltningen på daværende tidspunkt var ramt af flere trælse sager.
Med sin baggrund som landinspektør har han de optimale faglige forudsætninger for at bestride netop denne rådmandspost, og, lyder det, han knokler hårdt og er særdeles godt inde i stoffet og respekteret af medarbejderne.
Helt naturligt for ham brugte han næsten al sin taletid på opstillingsmødet på netop hans forvaltnings opgaver.
I Venstres bagland var der imidlertid dem, der på mødet savnede lidt mere overordnet politisk markering, nogle visioner om, hvor Venstre skal hen, og hvordan Socialdemokratiet skal udfordres, fra den ny borgmesterkandidat.
De kom på mødet i et kort indlæg fra en anden Venstre-mand, Mads Duedahl, der for fire år siden banede vejen for Jan Nymark Thaysen som Venstres kommunale førstemand, da han efter flere perioder som rådmand og kronprins valgte i stedet at stille op til regionsrådet (og siden erobre formandsposten fra Socialdemokratiet).
Mads Duedahl havde ikke lyst til at være den, der gang på gang kæmpede om borgmesterposten med Thomas Kastrup-Larsen og tabte. Derfor skiftede han bane.
Det indgik næppe i Mads Duedahls overvejelser, at den socialdemokratiske borgmester skulle træde af så hurtigt derefter.
Men Duedahl havde truffet sit valg og føler sig - uanset at nogen havde drømt om at se ham gøre comeback på den kommunalpolitiske arena - forpligtet til at blive ved roret og prøve at styre det nye sygehus i Aalborg Øst bedst muligt i havn.
Også selv om den garvede Mads Duedahls muligheder for at udfordre en ny, af gode grunde mindre rutineret S-borgmester i 2025 givetvis havde været større, end Jan Nymark Thaysens er.