Nu er det sikkert: Skal bryde 100 års S-dominans

Venstre øjner muligheden for at tage borgmesterposten i Socialdemokratisk højborg.

Når aalborgenserne til kommunalvalget i 2025 går til stemmeurnerne, er det måske ikke så overraskende Jan Nymark Rose Thaysen, som borgerne i Aalborg kan vælge at sætte sit kryds udfra, hvis de vil have en Venstre-borgmester.

Det besluttede Venstre mandag aften.

I Vejgaard Hallen faldt valget enstemmigt på rådmand Jan Nymark Rose Thaysen som partiets spidskandidat.

Det er dog ikke fordi oddsene er med ham eller det borgerlige Aalborg - for i øjeblikket hænger borgmesterkæden på en socialdemokrat.

Og det har den gjort i næsten 100 år.

Men selvom det kan ligne en umulig opgave, har modkandidaten til Lasse Frimand Jensen (S) siden 15. oktober vidst, at valget ville falde på ham.

- Da jeg var på ferie, fandt jeg ud af, at der ingen modkandidater var. Så kunne jeg ligesom nyde ferien og samle kræfter og slappe af, fortæller den 53-årige rådmand for By- og Landskabsforvaltningen, og fortsætter:

- Men man skal jo ikke tage noget for givet.

Rådmanden forstår naboernes frustrationer, men han siger, at kommunen ikke kan tvinge nogen til at bygge.
Rådmanden forstår naboernes frustrationer, men han siger, at kommunen ikke kan tvinge nogen til at bygge.
Foto: Jesper Christiansen TV2/Nord

Jan Nymark Rose Thaysen kunne ved sidste kommunalvalg i 2021 notere sig for 4.350 personlige stemmer.

Næsflest efter Socialdemokratiets store stemmesluger Thomas Kastrup Larsen, der som bekendt er trådt ud af politik.

Derfor øjner Venstre i Aalborg også muligheden for at indtage en Socialdemokratisk højborg. 

Også fordi at der nok er nogle, der vil karakterisere forløbet omkring Socialdemokratiets valg af ny borgmester som uskønt.

- Der har været udfordringer på landsplan, men Venstre er endt noget bedre i Aalborg. Der er en spirende optimisme. Ved sidste valg skulle vi være opsøgende i forhold til kandidater. Men nu ringer de til os. Der er en positiv ånd omkring det her, siger Jan Nymark Rose Thaysen.

Tab af know-how

Ved sidste kommunalvalg var det kun tre ud af otte i Venstres byrådsgruppe, der genopstillede. Og så går der viden tabt i følge rådmanden.

- Nu genopstiller vi alle. Fundamentet er styrket, og der er kontinuitet. I forhold til sidst tænker jeg da, at vi står stærkere, end vi har stået længe.

Men det er altså knap et århundrede siden, at en Venstre-borgmester sidst har kunnet indtage borgmesterposten i landets fjerdestørste by.

- Jeg tog den mest synlige rådmandspost, fordi det er en god platform at stå på. Det er også øretævernes holdeplads, men jeg svarer på henvendelser, og jeg er synlig. Det er et område, der har manges interesse, siger Jan Nymark Rose Thaysen.

Og han er da også en flittig Facebookkriger. Hvis der er nogle, der tagger ham i opslag på Facebook om cykelstier, molokker og bannere på fredede bygninger, får folk et svar.

- Jeg har arbejdet benhårdt siden kommunalvalget, også fordi jeg havde en masse, jeg skulle rydde op i, siger rådmanden med henvisning til blandt andet sagerne om udbygningsaftaler i Aalborg Kommune, der viste sig at være ulovlige.

- Og jeg er slet, slet ikke færdig med at rydde op endnu. Men jeg prøver hele tiden at tage dialogen og snakker med alle. Min dør er åben for alle, og det princip gør også, at det hedder 24/7, siger venstrepolitikeren.


Seneste nyt

fra Nordjylland