ANALYSE: Skatteprocenten afgør formentlig, hvem S i Aalborg laver budgetforlig med
Foto: Mick Knive Anderson
Søren Wormslev er politisk analytiker på TV2 Nord.
Der er lagt op til hårde forhandlinger i Aalborg om budgettet for 2024. For første gang er Socialdemokratiet ikke afvisende over for at sætte skatten op.
Det er nye tider i Aalborg. Borgmester Lasse Frimand Jensen (S) sidder for første gang for bordenden, når budgettet i landsdelens største kommune skal falde på plads. Også kommunaldirektøren er ny, og de to har i forening lagt en køreplan for årets budget-forhandlinger, som på afgørende punkter er anderledes end før.
Det budgetseminar, politikerne netop har deltaget i over to dage, var mest af oplysende karakter. Modsat tidligere gik de forskellige udvalgs byrådsmedlemmer ikke undervejs i enerum for at drøfte mulige justeringer i det forslag, de hver især kom med før sommerferien.
Det forslag, der sendes til 1. behandling, er derfor helt uændret.
Det vil sige: Børn- og unge-udvalget, der ellers havde nævnt muligheden for at nedlægge en del mindre skoler, fortrød lige før sommerferien og møder nu med et forslag om i stedet at finde besparelserne ved at lade fire gange to skoler få fælles ledelse - en konstruktion, som de, der arbejder i skolerne, til gengæld er lorne ved.
I forhold til skolestrukturen kan meget ske under forhandlingerne - også at tidligere tanker om skolelukninger igen kommer på bordet.
Slut med varm mad
Men ellers møder byrådet i Aalborg med et stramt budgetforslag, hvor mange - hvis det ender som foreslået - vil opleve ændringer: De ældre, der bor i eget hjem, vil ikke mere kunne få bragt varm mad ud fra det kommunale køkken, åbningstiderne i daginstitutionerne sænkes med en time ugentligt, et fritidscenter for unge over 18 år, Nexus, lukkes, ligesom en række kulturelle institutioner vil miste kommunale kroner.
Som en illustration af, at riget fattes penge, foreslås det også, at man lukker for vandet i kommunale springvand (minus det på Toldbod plads)!
Det er imidlertid langt fra sikkert, at det ender sådan. Især nogle forslag inden for børn og unge og job og velfærd har udløst megen kritik, også internt i flere af byrådsgrupperne.
Mindre fedtspil end tidligere
Nu skal hver enkelt parti finde sine ben i forhold til forslaget.
De enkelte partier i byrådet har som noget nyt fået tilbud om inden de afgørende forhandlinger at få beregnet deres ændringsforslag. Notaterne herom sendes til samtlige partier, så alle kender dem, før forhandlingerne for alvor skal i gang.
Målet er en mere åben proces med mindre fedtspil i slutspurten end tidligere. Nogle af Lasse Frimand Jensens forgængere har, når forhandlingerne nærmede sig afslutningen, på magisk vis smidt nogle ekstra penge, som ingen andre end de kendte eksistensen af, på bordet - og dermed fået nogle af de mindst populære ændringer fjernet i 11. time.
S afviser ikke at forhøje skatten
Men ikke kun proceduren er anderledes denne gang. Nyt er også, at byrådets store parti, Socialdemokratiet med 12 af de 31 mandater, ikke konsekvent afviser muligheden for en skattestigning. Den har i årevis uændret været 25,4 procent.
Ved at holde den dør åben holder Lasse Frimand Jensen samtidig muligheden for et forlig med både den ene og den anden side af byrådet åben.
Enhedslisten og SF ønsker sig stærkt en forhøjelse af udskrivningsprocenten på 0,2. Venstre har klart tilkendegivet, at bliver en sådan stigning en del af aftalen, forlader partiet forhandlingerne. Heller ikke de to andre borgerlige partier, Det Konservative Folkeparti og Danmarksdemokraterne, er begejstrede for at lade skatten i Aalborg stige.
De radikale kan leve med og uden en skattestigning.
Set gennem venstrefløjens briller kan en højere skat, selv om Aalborg i givet fald formentlig må aflevere en pæn del af merindtægten i strafafgift til staten, afbøde nogle af de efter deres mening værste nedskæringer på ikke mindst det sociale område.
For socialdemokraterne er udfordringen, at i deres optik går en skattestigning relativt hårdest ud over de, der i forvejen har det sværest. Men helt afvisende over for tanken er partiet denne gang ikke. Og det er nyt!
Netop skattens størrelse kan meget vel blive det, der i den sidste ende afgør, hvor bredt et budgetforlig bliver, og hvem det omfatter. Holdes skatten i ro, melder Enhedslisten og SF sandsynligvis fra, og forliget kan blive med Socialdemokratiet, de tre borgerlige partier eller nogle af dem samt Det Radikale Venstre.
Med en forhøjelse af skatten er et forlig mellem S, EL, SF og RV mere sandsynligt.
Flere af sidstnævnte partier har vanen tro krævet det kommunale bidrag til en Egholm-forbindelse standset. Det er dog tidligere set, at Enhedslisten har været med i budgetforlig, hvori bidraget indgik.
Der er nu, det bliver svært
For den ny borgmester venter der en svær opgave. Netop fordi han er ny, vil der inde- og udefra blive holdt ekstra øje med, hvordan han håndterer opgaven.
Indtil nu er der roser til hans mere åbne tilgang.
Men det er også først nu, det bliver svært.
Især hvis Lasse Frimand Jensen har en ambition om at få hele byrådet med i forliget. Med de meldinger om skat, der er givet, forekommer den udgang i skrivende stund meget lidt sandsynlig.