SENESTE NYT:

Bjarke blev bidt af travsport ved en tilfældighed - Nu har han på sensationel vis skabt en europamester

Dansk travsport har fået en ny international stjerne. Navnet på hesten er Extreme. Opdrætteren bag den succesfulde væddeløber er fra Vadum - 10 kilometer nord for Aalborg, og han hedder Bjarke Thomsen.

En gammel traver. De fleste kender det at høre en historie om og om igen, hvilket resulterer i, at historien til sidst bliver helt banal. Banalt er dog ingenlunde ordet, som Bjarke Thomsen tager i brug, når han skal fortælle om 9. oktober 2021.

quote Det er fuldstændig fantastisk og helt vildt.

Bjarke Thomsen, opdrætter og landmand

Lørdag var nemlig en usædvanlig god dag for nordjyden, der opdrætter heste. Og det skyldes en traver - ikke en gammel en af slagsen, men derimod en femårig ved navn Extreme.

Extreme vandt nemlig overraskende EM-guld for femårige travheste i samarbejde med den 71-årige kusk Steen Juul.

- Det er fuldstændig fantastisk og helt vildt. Det er uvirkeligt, at jeg har opdrættet en hest, der er med på det plan. Det havde jeg godt nok aldrig troet, at jeg skulle opleve, siger en bevæget Bjarke Thomsen.

Generelt om travsporten

Kom tilfældigt ind i travsporten

Egentlig befinder 58-årige Bjarke Thomsen sig normalt i marken. Han er til daglig landmand, og sådan har det været i flere årtier. En nicheproduktion af hø var hans indgangsbillet til travsporten, idet han solgte foder til flere erfarne folk fra branchen. Pludselig begyndte snakken at gå.

Langsomt voksede interessen, og pludselig erhvervede han sig to følhopper. Senere fik han Swiss Watch, moderen til Extreme.

Fra hjælpeløst føl til vaskeægte væddeløber

Opdrætteren fra Vadum var for fem år siden med til Extremes fødsel. Han trak sågar dét, der senere skulle vise sig at blive en international stjerne, ud af følhoppen Swiss Watch. Dengang havde han ikke i sin vildeste fantasi troet, at hesten var en stjerne i svøb.

- Jeg havde overhovedet ikke i tankerne, at det føl, som jeg hev ud, skulle blive europamester en dag. 

Benene var lange og tynde, og ligesom hans andre heste var Extreme hjælpeløs i starten. Efter lidt tid begynde hesten at stavre rundt på marken, mens benene strittede fra højre til venstre.

Gradvist kunne Bjarke Thomsen godt fornemme, at der var noget særligt og yndefuldt over Extreme. Den dansende og og ikke mindst pompøse stil var en fornøjelse at følge, husker han.

Entusiasmen får travløb er ikke til at tage fejl af. Alligevel fastslår den beskedne opdrætter, at der er større nørder end ham selv. Folk, der har være i gamet i flere år. Netop disse mennesker skulle vise sig at bringe hesten op i verdenseliten.

Siger farvel

Da Extreme var en såkaldt åring - altså et dyr på et år - var et salg under opsejling. På en auktion, hvor de købelystne kunne byde på 68 heste, lød hammerslaget på 150.000 kroner, da Extremes navn poppede op som hest nummer 66 på listen. 

Her er en ung Xtreme i gang med træningen. Foto: Maria Juel Nielsen
Her er en ung Xtreme i gang med træningen. Foto: Maria Juel Nielsen

Den nylige EM-vinder var nøje udvalgt af Steen Juul, der i adskillige år i bred forstand er blevet betragtet som den bedste danske træner og kusk.

Herfra tog det for alvor fart, da Extreme i 2020 buldrede først ind over stregen i Danmarks største og mest prestigiøse travløb, Dansk Trav Derby. Den kolossale sejr stod ikke alene, og de storslåede resultater betød, at Bjarke Thomsen blev den mest vindende opdrætter i 2020. Selvom han ikke ejer Derby-vinderen længere, så tilfalder der ham stadigvæk procenter, når præmiepengene kommer i hus. Det spiller imidlertid ikke nogen stor rolle.

- Det er er ikke for pengenes skyld. Det er oplevelserne. Dem kan man nemlig ikke købe for penge. Det, der driver mig, er at se de små føl løbe rundt, og så er det yderligere også sjovt at se dem konkurrere, når de bliver større, siger han.

- Alt gik op i en højere enhed

Og så til EM-titlen. For lørdag blev kronen sat på værket nær Göteborg på travbanen, Åby Travet. Løbet står printet ind i Bjarke Thomsens hukommelse. Sammen med sin kone, datter og svigersøn var han taget til Sverige for at opleve løbet på nærmeste hold, og hvilken dag det blev.

Normalt skal 12 heste slås om EM-titlen i det afgørende løb. Otte i første række, fire i anden. Lørdag var der imidlertid kun 11 startende. Extreme startede fra spor to - altså fra en af inderbanerne, og hesten fik en flyvende start.

- Steen Juul tager fronten fra start og kommer rundt som etter i første sving. Derefter lader han favoritten komme i front, inden han lægger sig ind på bagsmækken af ham for at minimere vindmodstanden. Mod slutningen accellere han så, og Extreme formår at overhale den førende hest indenom, fortæller Bjarke Thomsen.

Det var først, da opdrætteren så afgørelsen på storskærmen, at han turde at juble.

- Jeg var målløs. Alt gik op i en højere enhed, lyder det.

Resultater giver blod på tanden

Hvert år har landmanden normalvis to føl i sin fold. I år er antallet steget til seks. Efter derbysejren i fjor har han købt ekstra ind, og hvem ved - måske har Vadum en ny kommende derby- og EM-vinder på vej. Extremes bror, Icebreaker, kan meget vel være næste skud på stammen, da den godt og vel etårige travhest blev solgt sidste efterår.

Inden da skal det blive spændende at følge, om Extreme når samme højder som 70'er-stjernen Tarok. Én ting er sikkert. Bjarke Thomsen arbejder ufortrødent videre på at opdrætte den næste store stjerne. Hvis det ikke lykkes, så kan han altid fortælle en gammel traver. Måske fra dengang hvor Extreme blev europamester.

Cowboy Mike

play Tilfældigheder førte Mihaita til Nordjylland: Nu træner han blandt verdens bedste

151021 nærpoliti

play Nye politiassistenter sikrer tryghed i Brønderslev

280518 retten aalborg

Mand gemte riffel i guitartaske

151021 Aalborg lufthavn

play Efterårsferien bliver den travleste i halvandet år for Aalborg Lufthavn

Cowboy Mike

play Tilfældigheder førte Mihaita til Nordjylland: Nu træner han blandt verdens bedste

151021 nærpoliti

play Nye politiassistenter sikrer tryghed i Brønderslev

280518 retten aalborg

Mand gemte riffel i guitartaske

Til forsiden

Til forsiden